Kuvia puutarhasta

Pyhä tavoite olisi saada jossakin vaiheessa aikaiseksi karkea pohjakartta mökkipuutarhasta, jotta kokonaisuutta olisi hieman helpompi hahmottaa. Tälle sivulle päivittelen kuvia istutusalueistani sekä kokonaisuuksia hieman kauempaa kuvattuna. 

Puutarhan ns. keskipiste = Keskipihan kivikkopuutarha


Pihan keskialueen rakentaminen alkoi pienissä määrin jo kesällä 2013, jolloin rakensimme pienen puron virtaamaan nyt kuvassa näkyvien laattapolkujen keskelle. Puro laskeutuu yläosassa olevasta pikkualtaasta alhaalta löytyvään hieman suurempaan altaaseen. "Puro/allas"kokonaisuus on valettu betonista ja betoni piilotettu kivetyksellä. Valu on kestänyt hyvin nyt jo kaksi talvea. 

Kesällä 2014 tein suuren urakan tähän saadakseni puron ympäristön kauniimmaksi kuin pelkkä ruskea hiekka ja nyt kesällä 2015 olen saanut rakenneltua tämän kokonaisuuden jo lähes "loppuun". Joskin muutoksia varmasti tulee tehtyä silloin tällöin kun mieli muuttuu tai jotkin kasvit eivät sovikaan keskenään/pärjää valitulla sijainnilla. 

Ylävinkkelistä kiven päältä kuvattuna; kuvattu 19.7.2015

Liitereiden luota mökkiin päin kuvattuna


Mökiltä liitereiden suuntaan kuvattuna; etualalla kilpikonnieni ulkotarhat, joista vanhempi kaipaa remonttia


Pihan keskellä loriseva puro

Tämä kohta on kesän 2015 aikaansaannos; kuvattu 19.7.2015

Tämä oli alunperin tehty v.2014 alkukesästä mutta tein ihan uusiksi 2015 kesäkuussa; kuvattu 19.7.15

Tämän harmaan kiven päältä olen kuvannut ensimmäisen kuvan; vieressä oleva istutusalue kokee varmasti tänä kesänä myös muutoksia lisää, koska en ole siihen tyytyväinen

 Lipputangon ympärille tehtynä mukulakiveystä 2015

Oleskeluterassin puoleinen piha = Etupiha


Oleskeluterassin puoleisen piha-alueen puutarharakentaminen on aloitettu elokuussa 2015. Täytemaata kyseiselle alueelle on toki tuotettu alunperin jo ihan mökkiä rakentaessa. Täytemaa ei ole parasta mahdollista, sillä vastaanotimme ylijäämämaata mm. ojankaivuista ja lisäksi aika savista peltomaata.

Etupiha on edistynyt alkukesästä 2016. Näistä kuvista ensimmäinen on vielä ns. vanha kuva mutta sitä seuraavat ovat tuoreita kuvia. Etupiha on saanut mökkiä vastapäätä pyöröhirsisen rakopuuliiterin, josta olemme pitkään haaveilleet. Ensimmäinen kuva on otettu siltä sijainnilta, jossa liiteri tällä hetkellä sijaitsee. 

Metsänpohjapuutarha eli hyötypuutarha


Hyötypuutarhan alueella yhdistyy hyötykasvit ja pelkäksi silmäniloksi istutettavat perennat. Tällä hetkellä hyötypuutarhan ja mökin välistä on kaadettu nuoret männyt pois mutta tarkoitus on istuttaa tilalle matalemmiksi jäävistä havuista sekä pensaista uusi pieni "metsä" erottamaan alueita toisistaan. Kulku tälle alueelle tulee olemaan kahdesta eri kohtaa: taustalla näkyvien liitereiden luota lähtee nyt jo kulkureitti mutta toinen tulee mökin viereltä suoraan peruna- ja kasvimaan väliin ja tähän kulkureittiin tulee köynnöskaari (tai oikeastaan pieni köynnöskaaritunneli). Tämä toinen kulku valmistui 2016 (aloitin 2015).

Edustalla kaksi omenapuuta. Vasemmalla omenapuun taustalla kivillä reunustettu istutusalue perennoille ja oikealla taas kivillä reunustetut peruna- ja kasvimaat (kasvimaassa tällä hetkellä valkosipulia, tavallista sipulia, porkkanaa ja ruohosipulia). Kuvattu 19.7.15Tätä aluetta olen lähtenyt rakentamaan ihan ns. puhtaaseen metsänpohjaan ja monessa kohtaa onkin hyvin kaunista varvikkoa. Tarkoituksenani on säilyttää metsämäisyys maapohjassa ja teen kasvimaita ja istutusalueita sopivissa määrin sinne sekaan. Kulkureittejä/-polkuja teen kuorikatteen avulla, jotta itsekin tulee kuljettua vain tiettyjä reittejä pitkin ja kaunis varvikko säilyy hyvänä. 

Ensimmäisessä kuvassa vasemmalla omenapuun taustalla näkyvä perennaistutus lähempää; kuvattu 19.7.15Kivetetty kasvimaa on taaimmainen ja perunamaa kuvan etuosassa
  
Tässä liitereiden luota lähtevä kulkureitti hyötypuutarhaan, jossa matkalla pioni-istutus

4 kommenttia:

 1. Sulla on siellä vaikka mitä. Paljon töitä olet tehnyt. Hyvätä näyttää :)

  VastaaPoista
 2. Eipä ole tullut kesäloman aikana varmaankaan vapaa-ajan vietto ongelmia, kun piha on tullut noin koreaksi ja saa nautiskella ruokalautasella oman maan antimia! Hienoa työskentelyä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä sitä puuhaa riitti hyvin koko kesälomaksi ja loppu lomakin kesken, kun olisi intoa ja hommia vielä riittäny. Mutta ei auta kuin jatkaa viikonloppuisin. :)

   Poista