torstai 22. kesäkuuta 2017

Akileijat - ihania, upeita, kauniita

Kuvattu 10.-11.6.2017

Ylistyssanoja ei voi käyttää liikaa kun puhutaan akileijoista. Niin kovin olen niihin hurahtanut. Aikaisemmin olen istuttanut kääpiöjapaninakileijaa sekä jaloakileijaa 'Spring Magic Rose and Yellow'. Tänä vuonna tilasin neljää uutta akileijaa (kolme Taimimoisiolta ja yhden Viherpeukaloilta), joista tosin sain vain kaksi. Harmiani paikkaa hieman se, että kahden pois jäämisen taustalla oli Taimimoisiolta saatu loistava palvelu. 

Sain puhelinsoiton Taimimoisiolta kun he ryhtyivät pakkaamaan tilaustani ja totesivat, ettei heiltä tilaamistani kolmesta akileijasta kaksi ole lähtenyt kovinkaan hyvin kasvuun. Näin ollen eivät mielellään niitä lähettäneet vaan tarjosivat mahdollisuutta vaihtaa tilalle jotakin muuta. Hyvät ehdokkaat löytyivätkin puhelinkeskustelun aikana ja myöhemmin kenties kahta puuttumaan jäänyttä akileijaa löytyisi terhakkoina taimina. Yksi upea akileija heiltä kuitenkin saapui koristamaan puutarhaamme; Lehtoakileija 'William Guinnes'. 

Lehtoakileija 'William Guinnes'


Tänä vuonna luultavasti kukinnan ihastelu saattaa hyvin vähäiseksi mutta elättelen toivetta, että jo ensi vuonna tämäkin kasvaisi isona ja runsaana pöheikkönä; ainakin jos kasvutahti on samanlainen kuin viime vuonna istuttamassani jaloakileijassa. Ja toisesta runsaasti tällä hetkellä kukkivasta jaloakileijastani tuli otettua paljon ja vielä vähän enemmän kuvia. Näitä voi sitten ihastella talven kylminä pakkasiltoina ja unelmoida seuraavasta kesästä. 


Jaloakileijani on oikein räjähtänyt kasvuun; olisi pitänyt ehkä jättää sille enemmän tilaa levitä

Kokoero näiden kahden akileijan välillä huomattavissa "käsikuvista"


Akileijan takana kasvaa ripsialpi, joka korkeudessa häviää tällä hetkellä reippaasti

Luonnon liukuvärjäystä; kaunista!

Kukkia ihastellessani päädyin myös seurailemaan hölmöä kimalaista; eivät ne kaikki yhtä osaavia taida ollakaan. Samalla kun kaverit lentelivät kukasta kukkaan ja osasivat mennä ihan oikeaan paikkaan, tämä hölmöläinen lensi kukasta kukkaan ja jäi etsimään herkkuja ihan väärästä päästä. Eikä oikea paikka löytynyt monien yritysten jälkeenkään. 

"Huhuu! Kulku on sieltä alareunasta, ei päältä!"

Hyvää Juhannusta kaikille!

8 kommenttia:

 1. Aivan ihana pehko jaloakileijoja. Akileijat ovat kyllä varsinaisia puutarhan keijukaisia. Myös ne lukuisat villiintyneet, joita putkahtelee milloin mistäkin.
  Arvostan suuresti tuollaista palvelua, mitä sait Taimimoisiolta. Siitä jää niin hyvä mieli, että taatusti samaa firmaa käyttää toistamiseen ja kertoo siitä myös muille.
  Oikein hyvää juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niitä villiintyneitä jännityksellä odotellen; varsinkin, jos jossain vaiheessa ilmestyisi hienoja risteymiä nyt kun alkaa olemaan useampaa lajiketta. Ja vähän täytyy vielä saada lisääkin.

   Taimimoisille kävin laittamassa facebookissakin hyvät arviot, jotta moni asiakas heidät löytäisi.

   Poista
 2. Akileijat ovat ihan ykkössuosikkejani ja nämä sinun puutarhassasi kukkivat ovat ylettömön ihania. Akileijojen valikoima on niin moninainen ja ne ovat kestäviä. Hyvää jatkoa akileijoille ja hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Alunperin ajattelin, että näin kauniin kasvin on oltava herkkä/arka ja olin varma, että kuolee nopeasti talven aikana. Onneksi taisin kuvitella väärin. Viherpeukaloilta juurakkona tulleet ovat valkovioletteja ja jännityksellä odotan saanko tänä kesänä nähdä jo kukinta vai meneekö ensi kesälle.

   Poista
 3. Kauniit akileijat. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 4. Kaunis vaaleanpunainen akileija ja näyttää todellakin levinneen hyvin. Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että uudet akileijat leviävät yhtä hyvin. :)

   Poista