tiistai 29. heinäkuuta 2014

Maksaruohot saapuivat kivikkoon

Viime viikonloppuna hain kuin hainkin kolme säkkiä multaa sekä maksaruohot, joihin ihastuin; ja onneksi hain. En olisi nimittäin malttanut lopettaa kivikon tuijottelua maksaruohojen istuttamisen jälkeen.


Ostin kolme kumpaakin ja ripottelin ne pitkin kivikkoa. Alkuperäinen suunnitelmani oli sijoittaa kaikki oikeassa reunassa näkyvään kivikkopuoliskoon mutta lopullisessa toteutuksessa vasemmalla puolella on yksi vihreä ja kaksi luumun sävyistä ja oikealla puolella päinvastoin. 

Tässä kuvassa oikeanpuoleiset vihreät eivät näy kunnolla. 

Kivikon takana kasvaa runsaasti nuoria mäntyjä ja männikön takana on hyötypuutarhamme. En halua mäntyjen kasvavan isoksi nykyisellä sijainnillaan mutta en myöskään halua raivata puustoa maantasalle niin, että hyötypuutarha näkyy suoraan pihaan tullessa. Ajatuksena olisikin osissa kaadella mäntyjä pois ja korvata niitä erilaisilla matalemmiksi jäävillä havuilla. Kivikon kapeimpaan keskiosaan on tulossa joskus pieni kaarisilta. 

Näissä kuvissa kummatkin puoliskot näkyvät paremmin. Kivikon "kärjessä" kasvavaa rohtotädykettä en ole raaskinut kitkeä pois, sillä se on kaunis. 


Kuvia on runsaasti mutta varsinkin näihin kauempaa otettuihin kuviin on ihana tehdä vertailua myöhemmin, mikäli kasvit viihtyvät ja leviävät hyvin. Tällä hetkellä ajatukseni on, että kivikkoon en muuta laittaisi, jos nämä pärjäävät ja täyttävät alueen. 

    
"Pariskunta" ja yksittäinen

3 kommenttia:

 1. On ne vaan kauniita tuolla kivikossa nuo maksaruohot. Tuli mieleen tuosta kertomastasi männiköstä, onko se jo kuinka korkeaa? Pystyisikö sitä leikkaamaan ja siten muotoilemaan puun matalammaksi. Eräs puutarhuri käänsi nuoren männyn latvan solmuun, eikä se enää kasvanut pituutta. Leveyttä kyllä, mutta sitä pidettiin kurissa leikkaamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho tuota täytyykin googlailla tarkemmin, kiitos. :) Arvioisinkohan karkeasti, että tällä hetkellä keskimääräinen korkeus voisi olla välillä 150cm-200cm. Lopputulos voisi olla oikein veikeä, jos tuossa onnistuisi.

   Maksaruohoja täytyy hankkia ajan myötä paljon erilaisia pitkin pihaa. :)

   Poista
  2. Ja toivon niin kovasti, että nuo leviäisivät ja yhdessä mehitähtien kanssa täyttäisivät tuon kivikon. Muut maksaruohot pääsevät sitten johonkin toiseen kivikkoon. :)

   Poista