sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Metsänpohjapuutarha

Kuvattu 19.8.15

Pihan eri alueille/kokonaisuuksille olisi mukava keksiä "lempinimet", jotta niistä olisi helpompi kirjoittaa ja ehkäpä merkitä tunnisteillakin eri alueisiin liittyvät tarinoinnit. Nyt päätin, että alue, jossa sijaitsee omenapuut, marjapensaat, peruna- ja kasvimaat ja pieniä kukkapenkkejäkin, saapi olla nimeltään metsänpohjapuutarha, koska jätän tälle alueelle alkuperäistä metsänpohjaa enemmän ja vähemmän.

Ensimmäinen puutarhaan istuttamani kasvi; upea maksaruoho


Puron teimme puutarhaan kesällä 2013 mutta vuonna 2014 aloitimme varsinaisesti tekemään puutarhaa ja alla näkyvä kivetys oli ensimmäinen tekele, johon istutettiin sekaan kasvejakin. Kivetys jäi alunperin selkeästi sepelipintaa korkeammalle kauttaaltaan mutta sepelin lisäyksen jälkeen alimmat tasot jäivät matalemmalle kuin sepelipinta. 


Tänä kesänä minun oli tarkoitus tehdä tätä kivikkoa uusiksi niin, että saisin kivikkoon istutetut mehitähdet nostettua korkeammalle, koska kauttaaltaan koholla oleva kivikko olisi hienompi. Mutta tuli tehtyä niin paljon kaikkea muuta, etten tähän kivikkoon varsinaisesti ehtinytkään koskemaan muuta kuin rikkaruohojen putsailujen verran. 

Kivikon takana sen sijaan on muutoksia tapahtunut. Viime kesänä istutin jo kannon oikealle puolelle vanhemmilta saadun laakakatajan (vai onko tuo laakakataja...). Lisäksi kivikon keskeltä lähtevän polun vierelle istutin pionin (säkkikasan takana) sekä kaksi pensasmustikkaa (pionia vastapäätä polun toisella puolella). Tänä kesänä kanto sai toiselle puolelleen kahdesta viime talvena kärsineestä sinikatajasta yhdistetyn yhden "ehjäkasvuisen" sekä taustalle istutin vuorimännyn (vuorimännyn takana on multasäkki). 


Polun varteen tein kolme pientä kukkapenkkiä, joihin ostin muutamat uudet kasvit mutta lisäksi siirtelin kasveja muualta pihasta. Haltiankukkaa olin istuttanut tämän polun päästä löytyvään kukkapenkkiin, jossa se ei miellyttänytkään silmääni, joten kokeilen tykkäänkö siitä tässä. Lisäksi siirsin samaisesta paikasta kaksi huonosti kasvanutta kyläkurjenpolvi Dark Reiterin taimea mutta tämäkin on aika paahteinen paikka, joten saa nähdä viihtyvätkö tässäkään. Suurin ero on se, että tässä multasyvyys on parempi kuin aikaisemmassa paikassa.

Uusi ostos lähimpänä näkyvässä on keijunkukka palace purple


Tähän kukkapenkkiin ostin kaksi uutta sitruuna-ajuruohon taimea sekä hieman lisää sulkaneilikkaa. Lisäksi tässä vasemmassa reunassa on tosiaan ne siirretyt kyläkurjenpolvet (niitä ei juurikaan näy, koska ovat niin heikossa kunnossa) sekä haltiankukat. Mutta nyt en itseasiassa yhtään muista mikäs tuo tuolla oikeassa reunassa oleva onkaan nimeltään. Minun täytyy kaivella tuo tieto, koska nuo kasvilaput säilytän siihen asti kunnes olen lisännyt kasviluettelooni. 


Yhden uuden pensasmustikankin ostin ja istutin; lajike North Blue. Aikaisemmin istutetut löytyvät tuosta etualalta ja ne ovat perinteiset Aino ja Alvar. Samalla siistin pensasmustikoiden ympäristön, koska olin kaivanut sen hieman laiskasti ja siinä kasvoi pensaiden keskellä heinäkasveja sun muita; nyt on siistimpi ja tuli jälleen lisää kiviäkin. 


Viimeisin uusi metsänpohjapuutarhaan tänä kesänä tehty kukkapenkki löytyy pensasmustikoiden toiselta puolelta. Nuo oikeassa reunassa olevat taisivat olla pikkutalviota; toinen sinisellä kukalla ja toinen valkoisella. En aio jättää niitä tuohon mutta kun ne tuli ostettua niin johonkin ne täytyi tunkea talveksi. Ja tässäkin on nyt se tilanne, että juuri tällä hetkellä en muista mitä tuohon vasempaan reunaan istutin mutta sen saan tarkistettua mökillä; kuvastakin näkyy, että näiden kasvien osalta lappuset olen laittanut maahan kasvien viereen. 


Toisesta suunnasta kuvattuna näyttää tältä


Tämä alue saa paremmin muotoja kun vuorimänty sekä pensasmustikat kasvavat. Tietysti myös kukkapenkeissä olevien kasvienkin kasvu tuo lisää muotoja. Kivireunukset päädyin näihin kaikkiin havuihinkin tekemään siksi, että kiviä tuli taas niin paljon lisää kaivaessa, että tuossa ne säilyvät hyvin. Tosin osa kivistä jäi vielä pikkukasaksi tuohon pensasmustikka-alueen eteen ja taakse. 
Tähän kohtaan odotan ja toivon, että varvikko leviäisi mahdollismman nopeasti havujen keskelle; nyt siinä kasvaa jo jonkun verran puolukkaa ja mustikkaa, vaikka aika ruskealta tällä hetkellä näyttääkin. Olen tämän kesän aikana repinyt tästä aika paljon pois villivadelmaa ja heinäkasveja. 

Vuorimännyn lisäksi istuttelen tähän muitakin havuja pikkuhiljaa niin, että saisin tähän runsaahkon havuistutuksen. Täytyy vain yrittää tehdä valintoja ja istutteluita niin, ettei pensasmustikat jää ajan myötä liian varjoiseen sijaintiin. 


Pikkuhiljaa hyvä tulee. :)

2 kommenttia:

  1. Siitä tulee hieno. Pihan eri alueille onkin hyvä laittaa nimet. Meillä on etupiha, takapiha, yläpiha, alapiha, kalliopiha ja metsäpiha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on mukavan sujuvat nimitykset pihan eri alueille. :) Toivottavasti tässä itselläkin hissun kissun muotoutuu kuvaavat nimet. Kiitos! Malttamattomuus meinaa olla itsellä ongelmana kun nuo havut kasvavat liian hitaasti mutta toisaalta aika juoksee niin nopeasti, että yhtäkkiä sitä varmaan huomaa nyt istutetun vuorimännynkin olevan jo iso. :)

      Poista