sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Uusi yritys valkosipulien kanssa

Ensimmäinen kasvatuskokeiluni ei ollut menestys, sillä useampi hyvin kasvuun lähtenyt kuolla kupsahti kesken kasvukauden. Onneksi edes muutama onnistui mutta nekin olivat aika pieniä. En muista yhtään mitä lajiketta mahdoin ostaa viime vuonna mutta tällä kertaa kokeilen kotimaista Alexandra lajiketta Päärynäpuun varjossa -blogin Eijan suosituksesta.


Tilasin valkosipulit Hyötykasviyhdistykseltä ja tilauksen mukana tuli hyvät ohjeet. Viime vuonnahan minä vain kuorin valkosipulit ja tungin kynnet maahan mutta tällä kertaa yritin noudattaa ohjeita. Viikko takaperin kuorin päälikerrokset ja tänä viikonloppuna irroittelin kynnet. Yritin jopa tehdä ohjeen mukaisen lämpökäsittelyn eli liottelin kynsiä tunnin 40 asteisessa vedessä. Tosin, en mitannut veden lämpötilaa vaan siinä kohtaa tuli laiskoteltua, joten en tiedä oliko tämä nyt oikeanlainen lämpökäsittely vai ei. Jos ensi kasvukausi epäonnistuu, keskityn ensi syksynä paremmin tähän lämpökäsittelyynkin. 

Osasta kynsiä taisi lähteä liikaakin pintakerrosta, koska olivat niin tiiviisti toisissaan kiinni

Ei muuta kuin kynnet maahan ja yritin asetella ne silmämääräisesti n. 10 sentin välein. Riviväli ei ole kauhean suuri mutta juuri ja juuri saattaa täyttää minimisuosituksen. Vähän kaivuupuuhiakin kuului viikonlopun ohjelmistoon eli mökkipihan ns. sisääntuloalueen toinen reunama pääsi työn alle. Kahden suuren kiven taustalle oli tarkoitus istuttaa pensaita ja ihan kivien väliin purppurapunalatvaa mutta nyt täytyy miettiä asioita hieman uudelleen. Kivien välistä löytyi nimittäin pintakerroksen alta valtava kivi eli eipä juuri siihen sitten istuteta yhtään mitään.


Monttua tähän tuli kuitenkin eli kyllä jotakin istutusta on ensi vuonna tulossa mutta tosiaan, ajatukset täytyy laittaa nyt joka tapauksessa uusiksi tuon kiven vuoksi. 


Ja pienempää reunustuskiveähän tuli jälleen roppakaupalla lisää

Sisko oli tällä kertaa seurana ja apukätenä kaivuupuuhissa

14 kommenttia:

 1. Hih, kuulostaa hieman tutulta, että ensin kokeillaan ja toisella yrittämällä sitten paikataan tilannetta :) Toivottavasti valkosipuleista tulee hyvin satoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mikä siinä onkin, että ei voi heti yrittää kunnolla vaan tekee puolihuolimattomasti. :D Tällä kertaa tuo istutusvaiheen lannoituspuoli jäi kyllä vielä vähän heikoksi mutta katotaan paikkaanko sitäkin puutetta sitten ensi syksynä uusien kynsien kanssa.

   Poista
 2. Toivottavasti saat valkosipulisatoa! Mekin istuttettiin ja eletään toivossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään peukkuja molempien sadon onnistumiselle. :)

   Poista
 3. Tuota valkosipulia minunkin pitää kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännityksellä odottelen miten näiden kanssa onnistuu. Jos nyt tulee epäonnistunut sato, täytyy ensi syksynä keskittyä paremmin vielä tuohon lämpökäsittelyyn ja lisäksi lannoitukseen.

   Poista
 4. Toivottavasti onnistut valkosipuleiden kanssa.
  Itse tänä vuonna ekaa kertaa kokeilen valkosipulin kasvatusta saas nähdä tuleeko ensi kesänä satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan onnistumista ja hyvää satoa molemmille. :) Tämän vuoden huonosti onnistunut sato kyllä harmitti, sillä alunperin kaikki lähtivät hyvää vauhtia kasvamaan. Mutta onneksi aina voi yrittää uudelleen.

   Poista
 5. Onpa sinulla komeita kiviä! Mutta paljon! Valkosipuleita minä tuikkasin muutamia puskien alle kasvamaan ihan vaan sen takia että niiden sanotaan karkottavan myyriä. Siellä ne piippalot ovat kasvaneet. En ole heitä häirinnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän piha-alueet olisivat kivivihaajan painajainen. Tykkään kovasti. :)

   Poista
 6. Toivottavasti saat ensi kesänä mehevän valkosipulisadon. Aleksandra lajike on kyllä hyvä. Kynnet ovat niin isoja, joten sipuleistakin kasvaa suuria. Kirjauduin muuten lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oli kyllä niin hyvännäköiset kynnet, että jännityksellä odotan ensi vuotta. Tervetuloa lukijaksi! :)

   Poista
 7. Valkosipuleita haluaisin minäkin joskus kokeilla kasvattaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niissä on mielestäni viehättävät lehdet (kuten tosin tavallisissakin sipuleissa), joten sipulimaata on kiva katsella. :) Ensi keväänä ajattelin laittaa valkosipuleiden ja tavallisten sipuleiden kanssa samaan maahan jotakin kesäkukkaa kasvamaan. Luultavasti samettiruusua.

   Poista