perjantai 27. helmikuuta 2015

Ensi kesän kasvatushaaveita/-mietteitä

Viime kesä oli ensimmäinen elämässäni kun kasvatin itse syötävää eli perunoita. Koska perunoiden kasvatus liian myöhäisestä istutusajasta huolimatta oli menestys, kasvaa nälkä syödessä ja en tiedä kokeilisinko kaikkea haluamaani jo heti ensi kesänä vai lisäilisinkö pikku hiljaa kasvatusprojektejani sitä mukaa kun kehityn "hyötypuutarhurina". 


Valkosipulien kasvatuskokeilu tuli päätettyä jo syksyllä ja kynnet laittelin maahan saamaan kylmäkäsittelyn talven aikana, minkä tarpeesta olin netistä lueskellut. Lisäksi ajatuksenani on laittaa samaan istutusalueeseen kasvamaan ruokasipulia ja ruohosipulia. 

Ja tulihan viime kesänä istutettua tietysti kaksi omenapuutakin, kaksi pensasmustikkaa, karviaspensas ja punaherukkapensas. Marjoista puheenollen, vadelmaahan meillä kasvaa runsaasti ns. villinä ja olen välillä mietiskellyt, että saisiko pusikoituneet vadelmakasvustot omaan hallintaansa, jos ryhtyisi poistamaan aina edellisenä vuonna marjoja antaneet varret ja tekisi hieman kulkureittejä "pusikon" sekaan. 

No minkälaisia muita kasvatushaaveita tässä on ilmaantunut: 
 • Pieni porkkanamaa olisi ihana, vaikka en itse porkkanoista välitäkään. Mutta itse kasvatetuille porkkanoille löytyy kyllä varmasti aina ottajia ja porkkanoiden naatit voin taas hyödyntää kilpikonnilleni ruoaksi. 
 • Viinirypäleitä haluaisin kokeilla kasvattaa, vaikka en itseasiassa niistäkään tykkää. Mutta mies tykkää ja minusta köynnökset olisivat valtavan kauniita. 
 • Mansikoita haluaisin myös yrittää kasvattaa ja niitä tykkään syödä itsekin. 
 • Tomaattien kasvatus onnistuessaan olisi hyödyllistä omaa käyttöä ajatellen, koska tomaatit ovat hyviä ja kylläpäs oranssit kypsyneet tomaatit olisivat niin kauniita kuvata ja katsellakin; ja miksei raakileetkin.
 • Eilen lueskelin kuinka joku on onnistunut kasvattamaan avomaalla kohopenkissä vesimeloneita. No mutta sellaisessa minäkin haluaisin onnistua. 

En nyt äkkiseltään muista, että tulikohan tässä nyt kaikki mitä tällä hetkellä päässä on pyöriskellyt hyötykasvatuksen osalta mutta kyllä tuossakin jo puuhaa piisaisi yllin kyllin, mikäli kaikkea kokeilisi ensi kesänä. Välillä mielessä on pyörinyt kasvihuoneenkin rakentaminen mutta toisaalta kasvihuone voi olla ongelmallinen mökillä, jossa ei pysty kuitenkaan huolehtimaan jatkuvasti kastelusta.

Pää on täynnä kaikenlaisia muitakin suunnitelmia puutarhan suhteen mutta kesä vasta näyttää mitä kaikkea tapahtuu ja valmistuu. Työstän asioita kuitenkin aina niin, että teen kun tekeminen tuntuu mukavalta ja kivalta, koska puutarha ei joka tapauksessa ole koskaan valmis. Starttaus tähän kesään on viimeistään toivottavasti huhtikuun alussa, jolloin olen viikon lomalla mökkipuutarhani parissa. 

Ellen sitten innostu aloittelemaan siemenistä esikasvatuspuuhia jo kotosalla... Sellainenkin houkuttaisi kokeilla. 


4 kommenttia:

 1. Miksipä et haaveitasi toteuttaisi. Olet onnellinen kun sinulla on siihen mahdollisuus. Perunassa on kaunis kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä välillä tulee mietiskeltyä, että kaikki uhraukset on ollut sen arvoista, että nyt on tuo mökki, jossa pääsee toteuttamaan itseään. :)

   Poista
 2. Se puutarhanhoidosta tekee mielenkiintoisen, kun joka kesä tulee kokeiltua jotain uutta, vanhojen hyväksi havaittujen lajien lisäksi. Rohkeasti vaan toteuttamaan haaveita :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa tässä niin käydä, että kokeilen ainakin melkein kaikkia, sillä eilen saapui postitse siementilaus. :) Huhhuh mitenhän mahtaa esikasvatuspuuhissa käydä sillä olen tähän mennessä onnistunut aina tappamaan kasvit sisätiloissa. :D Täytyy nyt vain ryhtyä googlailemaan istutusaikoja, jotta en laita liian aikaisinkaan sisällä kasvamaan. :)

   Poista