sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Makaroneja joulukuuseen

Joulu meni jo mutta esittelen silti vanhemmilleni joululahjaksi tekemäni kuusenkoristeet. Ja kuten otsikko kertoo, koristeet on tehty makaroneista. Toteuttamani idea on kopioitu eli tässä linkki videoon, joka innosti askartelemaan makaroneista: https://www.facebook.com/video.php?v=585431571589521. Otin toteutuksen eri vaiheista kuvia mutta aloitan kuitenkin kuvilla, joissa koristeet killuvat jo kuusen oksilla.

Ja kuten kuvista huomaa, tein sekä pallon että kartion mallisia koristeita. Värimaailma valikoitui osittain äitini lempivärin perusteella eli täytyi ottaa joulumaisen punaisen lisäksi myös sinistä väriä.


Kävin etsimässä mahdollisimman koristeellisia makaroneja useammasta suomalaisesta kaupasta mutta ei löytynyt ihan yhtä hienoja kuin mitä videolla oli käytetty. Sommittelin eri makaroneja styroxpallojen päälle ja totesin Myllyn Paras kukkamakaronin olevan se paras vaihtoehto. 

Ensimmäinen vaihe oli styroxpallojen ja kartioiden maalaaminen, sillä makaroneja ei saa niin tiiviisti laitettua etteikö pohja pilkistelisi sieltä välistä. Ostamani maalit olivat niin hyvin peittäviä, että kertamaalaus riitti.  Kiinnitystä varten ostin kaunista hopeisen sävyistä lankaa, josta sidoin sopivan mittaiset lenkit ja kiinnitin kuumaliiman avulla palloihin ja kartioihin. 
Lenkkien kiinnityksen jälkeen pääsikin jo laittelemaan makaroneja pintaan ja kuumaliimalla nekin kiinnitin. Yritin lähteä hosumaan tehdessä ja truuttasin kuumaliimaa aina vain suuremmalle alueelle kerralla mutta maltti on tässäkin valttia kahdesta syystä: 
 1. Kuumaliima sulattaa styroxia.  
 2. Kuumaliima jähmettyy nopeasti, joten kaikki eivät kiinnittyneet kunnolla. 

Joitakin makaroneja jouduin tosiaan liimaamaan uudelleen kiinni, koska kiinnitys petti pintamaalatessa. Mutta... makaronien kiinnityksen jälkeen aloin jo uskomaan, että kukkamakaronienkin avulla näistä tulee ihan hienot. Kaikista hitain vaihe oli makaronien maalaaminen. Kukkamakaronit ovat hieman kuppimaisia, joten makaronin sisälle meinasi väkisinkin jäädä kohtia, joihin ei ollut huomannut maalia siveltimellä tuputella. Kertamaalaus periaatteessa nytkin olisi riittänyt mutta kävin ns. toisen kierroksen kaikkiin lähinnä paikkaillakseni kohtia, joita en ollut maalannut ensimmäisellä kierroksella. Samalla peittyi myös pienet läpikuultavuudet joistakin kohdin.  Viimeinen vaihe oli hopeansävyisellä maalilla koristelu. Ensimmäiseksi kokeilin laittaa maalia kuten videossa eli ihan vain makaronien kärkiin. Lopputulos näytti jotenkin keskeneräiseltä, joten sipaisin hopeamaalia vielä jokaisen "kukan terälehden ulkosivullekin". Sen jälkeen sainkin todeta, että valmista tuli!


 


Tässä vielä maalit lähikuvassa. Hopeamaali oli tuollaista hyvin paksua mutta siveltimellä pystyi levittämään.


12 kommenttia:

 1. Mielettömän upeita. Tarvitsee kyllä näppärät sormet ja pitkää pinnaa, mutta kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lopputulokseen olin kyllä itsekin niin tyytyväinen, että en olisi millään malttanut odottaa, että vanhempani avaavat joululahjan ja näkevät nämä. :) Mukavaa puuhaa näpertelijälle. :)

   Poista
 2. Ovat todella upeita! Ei uskoisi, että makaroonista saa jotain tuollaista aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hämmästyin videota katsellessa samoin ja harmitti, ettei löytynytkään vastaavanlaisia makaroneja. Mutta kukkamakaroneista tuli onneksi myös oikein kauniita. Onneksi ihmiset jakavat vinkkejä netissä. :)

   Poista
 3. Hienoja ovat. :) Olisikohan maalaaminen onnistunut spraymaalilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jollain sellaisella varmaan onnistuisi, jossa suutin on niin pieni, että mahtuu osittain sinne makaronikupin sisälle, jotta saisi ne kuperat sisäpuoletkin helpommin maalattua. Täytyy harkita kokeilemista, jos innostun tekemään joskus lisää. :)

   Poista
 4. Parhaat saamani kuusenkoristeet ikinä, oli todella ihana yllätys, suuri kiitos Tiinalle :)

  VastaaPoista