lauantai 6. kesäkuuta 2015

Toinenkin uusi istutusalue

Viime kesänä kulutin useita tunteja mökin "keskipihan" parissa saaden sen jo aika hyvään valmiuteen. Suuren punertavan kiven vierellä kasvoi kuitenkin suuri mänty, joka oli tarkoitus tänä vuonna kaataa, joten sen edusta täytyi aikaisemmin jättää vielä vapaaksi. Mänty kaadettiin alkukeväästä ja nyt kannon vierellä on uusi istutusalue. 


Viime viikonloppuna istuttelin uudelle alueelle jaloangervoa, pikkutöyhtöangervoa, ohotanmarunaa sekä sitruuna-ajuruohoa. Kaksi jälkimmäistä siirsin pihan toisesta istututusalueesta tähän uuteen kohtaan. Vapaata tilaa jäi vielä ja tänä viikonloppuna olen nekin täyttänyt mutta siitä ottelen kuvat myöhemmin; suurin osa istutetuista kasveista tuli nimittäin juurakkona, joten eipä tämä kohta vielä juuri tämän kummemmalta näytä.


Yllä kuva miltä keskipiha kauempaa tällä hetkellä näyttää. Tai oikeastaan ylempää, sillä otin tämän kuvan seisoessani kiven päällä. Ei taida jäädä epäselväksi tätä kuvaa katsoessa, että tykkään kivistä todella paljon. Laattakivien välissä virtaa meidän pikkuinen puro. 


Laattakivethän sain vanhemmiltani ja ne on aseteltu tähän sillä ajatuksella, että matalat maanpeittokasvit saisivat levitä melko runsaasti tässä alueella mutta silti säilyy kohdat, joita pitkin voin kulkea huoltamassa tätä aluetta. Ja kyllähän laattakivet muodostavat tavallaan mukavat polut tuohon alueelle. 


Yllä lähempää kuva puron yläaltaasta, johon pumppaamme puropumpulla veden ja sieltä se saa lähteä lorisemaan alas. Kanervien sekaan istutin viime vuonna mm. sammalleimua ja ne ovat lähteneet nyt jo leviämään aika mukavasti. Alla puroalue vielä toisesta suunnasta. 


Puro laskee altaaseen, jonka kivetän loppuun tänä kesänä. Aikaisemmin altaan ympärillä on ollut verkkoseinät sekä katto, koska punakorvakilpikonnamme vietti siellä kesälomat. Mutta menetimme kilpikonnamme viime kesänä, joten nyt aidat on otettu pois ja altaan voi kivettää loppuun. Kivetys olisi vienyt aika paljon uimatilaa pois altaasta, joten sen vuoksi en aiemmin ole sitä kivettänyt. Altaan taustalla on maakilpikonniemme kesätarhat, joista toinen odottaa kattoremonttia, ennen kuin siellä voi jälleen turvallisesti asustella. 


On tämä alue hieman muuttunut; alapuolella kuva vuodelta 2013. 


Ihan pelkkää kivetystä tähän altaaseen ja ympärille ei tule vaan kyllä kasvejakin istutan jonkin verran, koska silloin kokonaisuus näyttää mielestäni kivemmalta. Valkoalpia tähän ainakin haluan. Yllä ja alla olevista kuvista näkee tasoeroa mökin ja parkkipaikan/liitereiden välillä; mökin katon kulma näkyy kummassakin kuvassa. Alla olevassa kuvassa näkyy myös istutusalue, josta siirsin ohotanmarunat ja sitruuna-ajuruohot uuteen alueeseen. 


Ohotanmarunoiden ja sitruuna-ajuruohojen tilalle istutin loput jaloangervot. En ole varma onko niiden taso lopullinen vai korotanko tätä vielä kivien avulla korkeammaksi mutta toistaiseksi saavat olla näin. Etualalla kasvaa valkomaksaruohoja ja oregoninmaksaruohoa ja ne saavat myöhemmin siirtyä johonkin muualle ja tähän tulee jotakin runsaampaa tilalle (ainakin näillä näkymin). 


Alla kuva viime vuodelta siitä miltä istutusalue näytti ennen pikkumuutoksia. Mies on kasannut luonnonkivistä pienen muurin, jotta lipputangon ympäriltä saadaan maata korotettua niin, ettei maan korottaminen haittaa tai edellytä muutoksia jo valmiisiin kohtiin tässä pihan keskiosassa. Kivimuurista tuli mielestäni todella kiva ja sujautinkin sinne hieman kivikkokasveja kasvamaan. 


Täytyy harrastaa lisäksi taas näitä ennen - välivaihe - jälkeen kuvasarjoja uuden istutusalueen osalta. En ole alunperin tajunnut ottaa kuvaa ihan täysin todellisesta ennen tilanteesta, sillä tähän "ennen" kuvaan on ehditty jo raahaamaan kaksi isoa kiveä. Ja koska tässä kuvia on jo tuhottoman paljon, laitetaan muutama vielä. Alla olevassa kuvassa näkyy hyvässä kasvussa oleva tuoksumatara, jonka viime vuonna istutin. Tämä käsittääkseni on enemmän puolivarjoisten paikkojen kasvi mutta meillä se sijaitsee hyvin aurinkoisella paikalla ja hyvin ainakin toistaiseksi näyttää viihtyvän. Tuoksumataran taustalla on väliaikaissijoituksessa neljä mantsuriankärhöä, jotka odottavat puutarhakaariviritelmän valmistumista. 


Ihan viimeisenä kuva ensimmäisestä istutusalueestani, joka pääsee tänä kesänä jo remonttiin. Yksi remontin syy on se, että tämä jäi ympärillä olevan sepelin lisäämisen jälkeen hieman montulle eli korotusta täytyy tehdä. Lisäksi en taida jaksaa odottaa, että havuista kasvaa runsaat "puskat", joten vaihdan havujen tilalle jotakin muuta, josta saan runsautta ja kasvien korkeuseroa nopeammin. 


Oravanmarjaa on ilmestynyt tähän runsain mitoin. Tai oikeastaan palannut sillä ennen kuin tähän kaivelin istutukset, tässä taisi muistaakseni oravanmarjaa kasvaa runsaasti. En ole nyppinyt niitä pois, koska ovat mielestäni kauniita. 


Oravanmarjan lisäksi mustikkaa kasvaa tässä lähellä ja sitäkään en aio repiä missään vaiheessa pois. Luontaiset kasvit yhdessä itse istuttamien kanssa kelpaavat enemmän kuin hyvin omaan makuuni. 


6 kommenttia:

 1. Ohoh, kylläpäs on kaunista!
  On tuon kanssa saanut melkoisesti työtä tehdä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia! Tosi kiva kuulla, että muidenkin silmää viehättää. :) Kyllä tuosta muutama selkäkivistys on aiheutunut mutta nyt sitä saa katsella jo aika tyytyväisin mielin.

   Poista
 2. Melkoisen urakan olet tehnyt! Meilläkin kukkii tuo tuoksumatara melkoisen aurinkoisessa paikassa ja hyvin näyttää viihtyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tämä on ollut tällaista suunnittelematonta pala palalta rakentamista mutta olen tyytyväinen. Samalla periaatteella taitaa rakentua koko mökkipuutarha. :D Tuoksumatarasta intoutuneena istutin nyt vaaleanpunaista jalokieloa suht. aurinkoiseen paikkaan ja katson miten se pärjäilee.

   Poista