perjantai 12. kesäkuuta 2015

Tekoampiaispesät

Viime vuonna ampiaiset tekivät pesän terassimme oleskelualueelle katonrajaan niin, että pesä jäi kattolaudoituksen suojiin emmekä pystyneet sitä sieltä tuhoamaan. Periaatteessa niin kauan pesän olemassa olo ei älyttömästi haitannut kun ampiaiset ahkerasti työskentelivät pesässään mutta pesän hylkäämisen jälkeen alkoi oikea ampiaisvitsaus. 

Yhdyskunta oli kesän aikana tainnut kasvaa aika valtavaksi ja pesän hylkääminen tapahtui juuri kesälomamme alkupuolella. Äkäisiä kuumuudesta/janosta kärsiviä ampiaisia pyöri paljon piha-alueella ja se haittasi puutarhahommiani; jos ampiainen pääsee pistämään, pistokohta turpoaa minulla erittäin runsaasti. "Tuskissani" googlailin netistä kaikenlaisia vinkkejä ja löysin keskusteluita tekoampiaispesistä, joita päätin kokeilla seuraavana eli tänä kesänä. 

Makkariseinällä roikkuva tekopesä

Minun oli tarkoitus hankkia tekopesät todella hyvissä ajoin mutta loppujen lopuksi ne tuli hankittua vasta kun sekä huussiin että liiteriin alkoi rakentumaan ihan oikeat pesät. Nämä oikeat pesät tuhosin ja ripustelin tekopesiä: huussiin, molempiin liitereihin, terassialueelle 2kpl ja yhden mökin makkariseinustalle. Toivottavasti en ole liian myöhässä vaan nämä vielä tehoaisivat. 

Huusissa oleva tekopesä

Yllätyin tekopesiä ostaessani, että nämä olivatkin aika isoja. Mutta toisaalta taitavat kokoluokaltaan vastata suurehkon yhdyskunnan pesää, joten suuri koko varmaan parantaa tehokkuutta. Moni tuntuu tekevän itse näitä tekopesiä virkkaamalla, sukista, suodatinpusseista, yms. mutta itse päätin olla laiska ja ostaa ihan valmiita. Sisälle laitoin ylimääräisenä lojuvaa lasivillaa. 

Terassin kapeammalla puolella roikkuva

Vaikka tänä kesänä ei uusia pesiä tulisikaan, en taida ihan heti luottaa siihen, että se on näiden tekopesien ansiota. Mutta jos seuraavanakaan kesänä ei pesiä tule, silloin alan uskomaan näiden tehoon. Onneksi nämä ovat ihan hauskannäköisiä, joten niiden roikkuminen näkösällä ei haittaa. 

Terassin oleskelualueen tekopesä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti