torstai 31. heinäkuuta 2014

Pieni puro ja lampi mökkipuutarhassa

Pieni puro ja lampi ovat ihana yksityiskohta mökkipuutarhassamme; valokuvat ovat rakentamisajalta eli kesältä 2013. Kokonaisuus sijaitsee mökillämme keskeisimmällä kohdalla eli parkkipaikan, liitereiden ja mökin keskellä. Tavoittelen sitä, että tämän kesän aikana saisin ympäristönkin viimeistellyksi. 


Googlen perusteella Suomessa vastaavanlaiset purot ja lammet tunnutaan toteutettavan suurimmilta osin allasmuovien yms. avulla mutta halusimme ottaa riskin ja kokeilla betonista valettua kokonaisuutta. Tai en ainakaan juuri löytänyt keskusteluita vastaavasti toteutetuista ratkaisuista. Maaperä mökillämme on hiekkaa, hiekkaa ja hiekkaa, joten halusimme kokeilla säilyykö allas talvenkin yli ehjänä. 

Mieheni kaivoi hiekkaan allaskuopat ylös ja alas sekä "uran" purolle ja tämän jälkeen pohjalle laiteltiin rautaa ja verkkoa tukemaan valua. Mies työsti betonia ja kuljetti sitä kaivettuihin alueisiin ja minä vapaamuotoisesti käsin muotoilin siitä altaat ja puron. Valun sisään laitettiin myös kulkemaan muoviletku, jonka kautta vesi saatiin piilossa kulkemaan alhaalta ylös puropumpulla. Pieneksi yksityiskohdaksi yläaltaaseen halusin putouksen, joka näkyy oikeanpuoleisessa kuvassa. 




Betonin kuivuttua oli meillä kova halu päästä täyttämään allas ja mies asensi myös puropumpun paikoilleen, jotta näimme kuinka vesi virtaa purossa. Puro-osuuteen olisi riittänyt matalemmatkin reunat mutta en osannut arvioida kuinka paljon purossa vettä loppujen lopuksi kulkee. 


Kiviä pihassamme riittää, joten ryhdyin keräilemään erilaisia ja -kokoisia kiviä ja asettelin ne kivi kerrallaan puroon. Lisäksi ostin kaksi säkkiä kekkilän rantakiviä, jotta sain kaunista pientä kiveä ihan puron pohjalle. 


Alunperin tämän piti olla ihan vain pihasomiste mutta päädyimme tekemään siitä punakorvakilpikonnallemme kesäkodin, joten rakensin ala-altaan ympärille aidat sekä katon, jotta Martti ei pääse karkaamaan sieltä pois. Altaan ympärille aitauksen sisään keräsin mökin ympäristöstä suurempia kiviä kuin itse puroon. 
  



Yläaltaan halusin näyttävän lähteeltä metsän keskellä, joten kävin hakemassa metsästä (omalta maalta) sammalta, kanervaa, mustikkaa, palleroporonjäkälää, yms. metsänpohjaa somisteeksi. Lopputulos hiveli ainakin omaa silmää erittäin paljon. 




Ala-allas on tarkoitus täyttää kauttaaltaan kivillä mutta sitä en viime vuonna vielä toteuttanut. Halusimme nähdä kuinka rakennelma kestää talven yli ja hienosti se kesti. Ala-altaan kivetystä en ole silti vieläkään tehnyt loppuun, sillä mietinnässä on mahdollinen pinnoittaminen. 


Ylä-altaan ympäristö ei tänä kesänä ole näyttänyt niin vehreältä kuin näissä kuvissa, sillä sammal ei ole pärjännyt hyvin sijainnin ollessa erittäin paahteinen. Täytyypi tutkiskella istuttaisinko siihen jotakin vai kuinka toteuttaisin paremmin säilyvän vehreyden yläaltaan ympäristössä. Vaikka vehreyttä ei tällä hetkellä näin paljoa ole, ihana se on silti ja veden lorinaa on rauhoittavaa kuunnella. 

*Päivitystä 18.6.2017

Puron ympäristö on kokenut paljon muutoksia tämän julkaisun jäljiltä mutta puro tietysti siellä polisee edelleen. Kilpikonnamme menettämisen myötä aitaus ala-altaan ympäriltä on poistettu ja puron reunoille tehty istutukset kulkuväylien kera. Ala-allas on tosin edelleen hieman kesken eli ei ole tullut laiteltua kivillä kauttaaltaan. Muutamia uudempia kuvia alla:

Keväältä 2017

Keväältä 2017

Kesältä 2016

Kesältä 2016
 
Kesältä 2016

4 kommenttia:

 1. ei kyllä mikään kaunistus, mut jos itse tykkää ni hyvä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki eivät tykkää kaikesta. Itsellemme olemme tehneet ja tykkäämme. :)

   Poista
 2. Aivan todella kaunis puro!! Tuo kilpikonnan asumus ei mun silmää miellytä, mutta itse puro on todella hieno! Haaveilimme itse aikoinaan, että oma pihamme tehtäisiin metsäiseksi ja helppohoitoiseksi, mutta nyt, kun lapset on pieniä, niin heille leikki ja peli tarpeisiin on nurmikko piha. Ehkä joskus muokkaamme pihan metsäiseksi ja tällainen puro olisi ihana yksityiskohta meidänkin pihassa. Nyt teemme puron modernimpaan ympäristöön ja etsin siihen ideoita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kilpikonnan asumusta siinä ei tällä hetkellä enää ole, koska menetimme kilpikonnamme. Tämä alue on kovasti muuttunut näistä kuvista mutta puro on ja pysyy. Täytyisikin ehkä laittaa loppuun muutamia kuvia tältä hetkeltä, koska googlen kautta tähän julkaisuun aina välillä päädytään. Toivottavasti saatte joskus oman puron.

   Poista