sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

"Salainen" hyötypuutarha

Liitereiden luota kivikon takaa suuntaa polku kohti metsää; polun päästä löytyy tällä hetkellä pieni perunamaa ja kaksi omenapuuta. Haluan rakentaa hiljalleen oman hyötypuutarhan, jossa voin ainakin yrittää kasvatella kaikenlaisia syömisiä. Tavoitteena on kaunis ja sopivasti laitettu kokonaisuus, jossa voisi mahdollisesti virrata pieni purokin. Sijainnin halusin sellaiseksi, ettei puutarhaa heti näe mökin pihaan tullessa vaan puutarhaan kuljetaan polkua pitkin; siksi siis leikkimielinen nimi salainen hyötypuutarha.

Polku on alustavasti peitetty kuorikatteella. 

Alla olevassa kuvassa vasemmalla puolella oleva omenapuu on Valkeakuulas ja oikealla puolella olevassa luki Krasnaja Rannaja, joka googlen perusteella ilmeisesti on "nimeltään" punaposki; tiedon löysin Maisematukun tuoteluettelosta vuodelta 2013. Samaisessa tuoteluettelossa oli kuvaukset omenista:

  • Valkeakuulas:  Sato hyvin runsas. Hedelmät isokokoisia, vaalean kellertäviä. Maku raikkaan hapahko, kypsänä hienoarominen. Malto mehevä, murea ja läpikuultava. Hyvä pölyttäjä. I-III
  • Punaposki 'Krasnaja Rannaja': Aikainen ruvenkestävä punainen kesäomena. Maukas. Hyvin taudinkestävä. I-III

Valkeakuulas on kesälajike, jonka sadon pitäisi kypsyä elokuussa ja Punaposki taas on syyslajike eli sato kypsyy syyskuussa. Jos Punaposki on syyslajike, miksiköhän sen yhteydestä tuntuu aina löytyvän myös maininta kesäomena? Koskakohan meille tulee ensimmäinen sato?

Kuvat ennen raivausta ja raivauksen jälkeen. Tämä ei vielä riitä mutta toistaiseksi jäi tähän.

Valkeakuulas          /          Punaposki 'Krasnaja Rannaja'

Perunamaa oli ollut puheena jo pitkään mutta toteutus hieman venyi ja venyi. Kaivoin suorakaiteen mallisen alueen hiekalle asti ja kaadettuani monta säkkiä multaa kaivetulle alueelle, totesin multamäärän olevan täysin riittämätön. Perunamaa jäi siis odottelemaan lisämultien hankkimista. Perunamaan vasemmalla puolella näkyy tuosta alueesta kertynyt kivimäärä; mihinköhän nuo ajan myötä mahdan asetella ympäristöä kaunistamaan. :)

Vaikka multa olisi riittänytkin, olisi istutusaikataulu ollut myöhäinen joka tapauksessa; kuva 27.6.2014.

Lisää multaa säkkikaupalla ja idätetyt perunat vihdoin maahan 5.7.2014. 

Tänä viikonloppuna totuttuun tapaani suuntasin ensin mökille sisään viemään ruokaostokset ja muut tavarat paikoilleen. Makuuhuoneen ikkunasta näkee puiden lävitse osittain perunamaalle ja sielläpä vilkutti pintaan nousseet varret. Hymy huulilla kipaisin ihan viereen tarkistamaan näenkö näkyjä mutta kyllä ne varret siellä hienosti sojottivat. 

Pintaan nousseet varret 18.7.2014


Myöhäisen istutusajankohdan vuoksi en oikeastaan odottanut kauheasti tältä kesältä mutta nyt kyllä toivon, että edes peukalonpään kokoisia perunoita saisimme syksyllä nostaa omalta maalta; voi kasvun ihme ja suuri ilo jo pelkistä varsista/lehdistä.Hyvin alkuvaiheessa oleva hyötypuutarhamme näyttää tällä hetkellä kokonaisuutena tältä. Katsotaan minkä verran muutoksia tämän kesän aikana täällä tapahtuu; suunnitelmia kyllä riittää mutta raha ja aika ovat harmillisia rajoitteita.


Puistikon raivauksesta saadut puiden varret säästän, koska haluaisin näistä kokeilla toteuttaa jonkin kivan lyhykäisen aidan omenapuiden taustalle tai johonkin muuhun kohtaan hyötypuutarhan aluetta. Aidalla ei muuta tarkoitusta käytännössä olisi kuin ulkonäöllinen yksityiskohta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti