maanantai 14. heinäkuuta 2014

Ensimmäinen havuistutus ja kukonharjoja

Päivitys 21.6.2016: Tähän julkaisuun päädytään Bloggerin tilastojen mukaan usein hakuja käyttämällä. Julkaisussa näkyvä alue on saanut päivitystä runsaasti kauttaaltaan, joten enää ei havujakaan tästä alueelta löydy. Alla kuva päivitetystä tilanteesta loppukesältä 2015:


Alkuperäinen teksti:
Olen aina ihastellut erilaisia havukasvien täyttämiä istutusalueita; erityisen paljon minua viehättävät maanmyötäisesti kasvavat havut ja vihdoin pääsin ensimmäisiä istuttelemaan kolmisen viikkoa sitten.

Kiertelin ja kaartelin Plantagenissa tuijotellen ja miettien mitä ensimmäiseksi haluaisin. Istutuspaikka sijaitsee mökiltä liiterille vievän polun ja puutarhapuromme välissä, joten yritin löytää kohtuullisen pienelle alueelle leviäviä vaihtoehtoja; kaksimetrinen halkaisija ei oikein siihen kohden mahtuisi. Ostoskärryyn päätyivät kaksi sinikatajaa ja yksi laakakataja, joiden väitettiin kasvavan leveyssuunnassa n. 50-70 cm kokoon.


Alla olevassa kuvassa näkyy miltä istutusalue näytti ennen ja siitä näkee myös kuinka kivikkoista maata tämä on kaivaa. Lähes jokainen lapionisku mökin piha-alueilla kolahtaa aina kiveen mutta toisaalta erilaisiin kiviasetelmiin löytyy ihan varmasti kivet aina omalta maalta. Tuo punerva iso kivi on yksi lempikohdistani mökin pihassa.


Kaivoin kerroksen maata alueelta pois, jotta sain riittävästi multaa ja mahdollisimman paljon juuristoja pois hieman heinikoituneesta alueesta. Alueen kivireunuksen kivet on kaivettu tuosta kyseisestä kohdasta ja haluan aina mieluiten erikokoisia kiviä, jotta reunus on eläväisen näköinen. Ei muuta kuin havut multaan ja peukut pystyyn, että viihtyvät tuossa kohdin ja kasvaisivat mukavan tasaisesti alueen täyteen.

Tilanne 29.5.14

Istutuksen jälkeisellä viikolla kävin hakemassa kuorikatetta ja mukaan tarttui väkisin myös kukonharjoja, jotka istutin havujen viereen. Ja alla olevaa näkyä katsoessani totesin, että kiven toisellekin puolelle täytyy saada jotakin.

Tilanne 6.7.14

Valtaisan ihana kukka


Havualueen vierellä virtaa viime kesänä tehty puro, jossa on pieni yläallas sekä isompi ala-allas. Ala-allas on aidattu, koska meidän punakorvakilpikonnamme viettää siellä aina kesäloman (tällöin asetetaan myös verkkokatto). En tiedä vielä laittaisiko esimerkiksi ihan vain soralle nuo tällä hetkellä paljaana hiekka-alueena olevat kohdat vai minkälaisen ratkaisun keksisi. Jotakin kävelyä kestävää sen pitäisi olla ja ei missään tapauksessa nurmikkoa. Lisäksi taustalla näkyvän ison harmaan kiven juurelle haluan istuttaa jotakin.


Kesäkukkien istuttamisen ajankohta kannattaisi suunnitella niin, ettei ole kovia helteitä luvassa istutusta seuraavalle viikolle (kun kyse on mökistä, jossa ei viikolla kukkia pääse kastelemaan). Tänä viikonloppuna suuntasimme jälleen mökille ja alla olevat nuupahtaneet kukkaset odottivat siellä (11.7.14). Saapi nähdä miten kukkien kanssa käy. Nyt kastelin niitä runsaasti ja mielestäni lehdet virkosivatkin aika terhakkaaksi jo mutta jälleen kukat jäävät viikoksi ilman kastelua; kerrankin sitä jopa ihan toivoo, että ensi viikolla sataisi vettä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti