torstai 7. elokuuta 2014

Sepeliä, kivikon pelastamista ja muuta

Valtava määrä sepeliä saapui mökin pihaan perjantaina 1.8.14. Ensimmäisen kuorman kuljettaja "valutti" mökin edustalta kohti pihatietä ja toisen kumosi mökin parkkipaikalle. Ennestään parkkipaikka ja liitereiltä mökille vievä polku oli päällystetty sepelillä ja ns. oleskeluterassin puoli oli hiekkapinnalla. Nyt sepeli saatiin kauttaaltaan mökin ympärille, joten pysyy terassikin puhtaampana. Mieheni ja hänen ystävänsä olivat urakoineet monta tuntia sepelin parissa kunnes vasta itse pääsin paikalle. Ja voi kauhistus, sepeliä oli levitetty myös osittain kivikkopuutarhan päälle; uloin mehitähti oli ihan sepelin peitossa ja koko kivikon reunus oli jäänyt sepelin alle. Olisi pitänyt huomata ottaa siitäkin näystä kuva mutta riensin pelastamaan kasvejani ja ylipäänsä kivikon ulkonäköä. 

Ennen kivikko oli selkeästi sepelipinnan yläpuolella mutta uuden sepelikerroksen myötä kasvit jäivät aika pitkälti samalle tasolle. Mutta kaivettuani kiviä sepelin alta niin, että sain jälleen selkeän reunan aikaiseksi, on kivikko edelleen kaunis. Sepelipinta ilmeisesi myös painuu sateiden myötä hieman alaspäin. Alla kuvat ennen ja jälkeen uuden sepelin. Toisaalta "pelastusoperaation" jälkeen kivikko on reunoiltaan siistimpi kuin mitä oli ennen uutta sepeliä; mehitähdenkin sain pelastattua, joten ei tapahtunut vahinkoa. Kivikon taustalle vielä jossakin vaiheessa havuistutukset siisteine kuorikatepintoineen niin silmä lepää. 

Mysteerimaksaruohot ovat alkamassa kukkimaan. Olen eräässä facebookin puutarharyhmässä saanut hyviä vinkkejä siihen mitä nämä maksaruohot voisivat olla. Täytyy tehdä varmistusgooglailua vielä sen jälkeen kun kukkivat kunnolla. Eihän nimillä varsinaista merkitystä ole mutta olisihan se mukava tietää mitä on istuttanut ja tällöin voisi kirjoitellakin niistä oikeilla nimillä. 


Vihertävässä maksaruohossa on ihanan hempeät vaaleat kukat. En tiennyt yhtään mitä odottaa mutta nämä sopivat erinomaisesti. Kyllä tulee ajan myötä olemaan upea näky kun maksaruoho pääsee kunnolla leviämään ja kukkii runsaalla alueella. Lisäksi ilokseni huomasin, että pieni istuttaessa irronnut alku on edelleen hyvinvoiva. Luumun sävyiseen maksaruohoon on puhkeamassa jotain ihanan hehkuvaa. Jännityksellä odotan miltä kasvi näyttää kun kukat aukeavat kunnolla. Sen tiedän, että en voi pettyä, koska värisävy näyttää tuolta. 


Toinen "miksi en huomannut kuvata" -harmistukseni on ison harmaan kiven ympäristö. Se oli päässyt pahasti rikkaruohoittumaan ja sain tehdä aikamoisen työn peratessani sitä ampiaisten ja kimalaisten keskellä. Olisi ollut mukava jälkikäteen katsoa ennen ja jälkeen kuvat mutta myöhäistä on kun perkaaminen on jo tehty. 


Tähän hahmottelin istutusalueen ja nyt on mietinnässä mitä istuttaisin. Jokin hieman korkeampi havu ja reunoille jotakin matalempaa maanpeittokasvia; ja tietysti vielä enemmän kiviä. 

Toisessa blogissani olen kilpikonnan ulkotarhan rakentamisen yhteydessä ottanut eri suunnasta ns. vaihekuvia, joten julkaisen ne tässäkin. Näistä kuvista näkee hyvin kuinka paljon horsmaa, vadelmaa sun muuta kiven ympärillä kasvoi ja kuinka siistiksi se tuli. Vielä kun siihen hankkii jotakin kaunista kasvamaan ympärille niin johan kelpaa katsella. Perunoillekin kuuluu hyvää, kai... Korkeutta varret ovat kasvaneet ja aloinkin miettimään, mahtavatko kasvaa vain vartta eikä varsinaisia perunoita tule ollenkaan. En oikein ole edes varma milloin voisin ensimmäisen kerran kokeilla möyriä mullassa ja etsiskellä mahdollisia perunoita. Noh, katsellaan ja mietiskellään. 

6 kommenttia:

 1. Perunoista voi jossain vaiheessa tehdä yhden varren koenoston, siitä näkee, onko juurimukulat yhtään turvonneet! "Lehmäkiven" juureen saattaisi juurikin sopia se laakakataja, joka jossain vaiheessa, kun helteet vähän helpottavat, siirretään ymmärtääkseni Ypäjälle meidän pihasta!? Tosin nythän olet lomalla siellä paikanpäällä kastelemassa sitä, joten siirto onnistunee hieman kuivemmillakin säillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Lehmäkiven juurelle" istutin jo aikaisemmin yhden laakakatajan ja pari sinikatajaa, joten siinä ei ole enää tiloja. Mutta hahmottelen jonkun toisen paikan sille. Havuistutusta tulee olemaan mökillä aika paljon ajan myötä. :)

   Poista
 2. Tosi kaunis ja jatkoa ajatelleen melko helppohoitoinen luontoon sopiva pihapiiri alkaa mökin pihaan muodostua! On se kyllä ollut kaiken sen työn ja vaivan arvoinen, siellä varmasti hermot lepäävät, luonnon helmassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä lepää ja piha valmistuu hissun kissun. En ota mitään pakkotahtista stressiä siitä, että pihan täytyisi saada nyt heti valmiiksi. Kyllä se siitä valmistuu ja oikeastaan, pihaan kyllä pätee se, että se ei ole koskaan muutenkaan valmis. :)

   Poista
 3. Kyllä siinä on saanut lapiota heilutella ennen kuin kuormat on saatu tasattua.
  Onko teillä mökillä rusakot ja peurat haittana kun joudutte verkottamaan kasvimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi suurimmilta osin kärräys tapahtui miesvoimin. Itsekin jonkin verran sepeliä kärränneenä ja tasoittaneena totesin, että se on erittäin raskasta. Onneksi nyt se on jo tehty.

   Tuo verkotettu alue on itseasiassa kilpikonnan ulkotarha. Vielä meillä ei kasva rusakkoja houkuttelevia (paitsi omenapuut mutta ne on verkotettu) mutta jahka saadaan tehtyä muitakin kuin perunamaa, saattavat rusakot muodostua ongelmaksi.

   Poista