maanantai 13. kesäkuuta 2016

Tuiki tavallinen sammalleimu puron piristäjänä

Kuvattu 20.5.-12.6.2016

Sammalleimua olen istuttanut sekä puron varteen että hyötypuutarhaan pionien lähelle. Tämä ensimmäinen kuva on pionien (jotka muuten kasvavat edelleen huonosti eli paikka ei taida olla sopivin mahdollinen) välissä olevan lohjenneen kiven kolosessa asustavasta valkoisesta sammalleimusta. 


Sammalleimua löytyy tällä hetkellä kolmessa eri värissä ja istutettuna sellaisiin kohtiin, ettei laajempi kasvusto ole mahdollinen. Johonkin istutan kyllä vielä tätä niinkin, että pääsee kunnolla leviämään laajemmaksi matoksi. Kukkivana upea, kukinnan jälkeenkin kaunis. 

Vasemmassa ylänurkassa pilkistää pääkallo

Pääkallo asusti aikaisemmin ala-altaassa mutta puoliskoni siirsi kallon tähän putouksen alle

Olkoot nyt siinä ainakin toistaiseksi, vaikka ensin meinasin sen siirtää takaisin ala-altaaseen

Putouksen oikealla puolella näkyy paljas betoni, joka oli ennen päällystetty sammalella; joku ihanainen luonnon asukas repi sammaleen viime syksynä pois ja en ole saanut aikaiseksi haettua uutta sammalmattoa.Puron alaosassa

Jotenkin kuvassa alue näyttää tyhjemmältä kuin paikanpäällä katsottuna mutta kyllä tässä useampi kasvikuolema on kyllä koettukin eli vehreämpi olisi jo muuten

Tämä on kuvattu 29.5.2016 kun sammalleimun kukinta oli runsaimmillaan

Tässä kuvassa 12.6.2016 alkaa kukinta olemaan loppusuoralla

Yllä olevista kahdesta kuvasta huomaa vasemmassa reunassa olevasta kukkapenkistä kuinka ensimmäisessä kuvassa reunassa on ruskeana mattona kuolleet patjarikot ja alemmassa kuvassa olen ne siitä putsannut. Onneksi kaikkea en menettänyt sillä kahdessa muussa paikassa patjarikko selvisi. Samaisesta kukkapenkistä on kuollut ihana violettilehtinen kallionauhus ja se harmittaa. 

Oikeassa reunassa yläkulmassa olevasta kukkapenkistä toinen ohotanmaruna pöheikkö on kadonnut, koska se löysi uuden kodin muualta. Viime kesänä totesin, että ei tarvitse olla kahta pöheikköä vierekkäin, koska yksi riittää täyttämään tuon tilan. Myöhemmin kuvia siitä mihin pöheikkö pääsi muuttamaan. Ohotanmarunan viereltä on kuollut isotähtiputket eli siitäkin pitäisi tyhjä aukko täyttää. Luultavasti hankin uudestaan isotähtiputkea, koske kukka on kaunis ja kukinta kesti pitkään. 

Lopuksi yksi kuva pensasmustikan kukista. Pensaistani kaksi on kukkinut aika hyvin ja toivon, että sieltä marjaakin ihan mukavasti tulisi, koska kimalaisiakin on pihamaalla pörissyt. Kolmas pensas on kukkinut aika huonosti eikä siitä viime vuonnakaan saanut napsaistua kuin ihan muutaman marjan. 


6 kommenttia:

 1. Sammalleimut ovat niin kauniita kukkiessaan. Tykkään. Samoin hopeahärkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hopeahärkkiä olen harkinnut myös mutta vielä ei ole paikka hahmottunut mielessä. :)

   Poista
 2. Laaja ja moni-ilmeinen kivikko! Täswä on siis oikeasti kalliota alla!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minulla on kivihulluus. :) Tässä on ollut alla alunperin ihan metsänpohja ja ei kalliota mutta aika helposti vastaan tulee kaivaessa niin isojakin kiviä, ettei niitä saa väännettyä maasta ylös.

   Poista