keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Kurottelua korkeuksiin ja uusia ostoksia

Edelleen jatkuvat tarinat ja kuvat viikonlopulta 26.-28.6. Ihan ensimmäiset mökille istuttamani kasvit olivat mehitähtiä (alkukesä 2014) ja nyt nämä tähdet ovat lähteneet kurkottelemaan kohti korkeuksia eli piakkoin (ellei nyt jo ole) on kukintaa tiedossa. Näissä en kylläkään varsinaisesti tätä kukintaa odota ja kaipaa, koska mehitähdet ovat mielestäni kauneimmillaan ihan ilman korkealle sojottavaa vartta mutta toisaalta kukinnasta saa varmasti hienoja kuvia otettua. 

Hups, rikkaruohokin siellä vasemmassa alakulmassa kurkkii

Aika kestäviäkin nämä tuntuvat olevan sillä tämä punertava kaunotar on viime kesänä hautautunut hetkeksi sepelin alle ja lisäksi tänä kesänä joutui tallottavaksi. Multalavojen kuljettaja vahingossa astui suoraan tämän päälle ja ajattelinkin jo, että siinä meni se mutta niin vain korkeaa kukkavartta puskee. 


Mehitähdistä maksaruohoihin sillä 28.6. pääsin kuvaamaan jo paremmin lusikkamaksaruohon kukintaa. Aikaisemmin ihmettelin/ihastelin yllättävää väriyhdistelmää mutta tuolloin kuvatessa kukat eivät olleet vielä auenneet. Nyt toivottavasti siellä kukitaan jo täyttä häkää, joten lusikkamaksaruohokuvia on varmasti tulossa myöhemmin vielä lisää, koska tämä värikokonaisuus on vaan niin hieno. Ja muodotkin tässä ovat upeat; lehdet kuin pienet ruusut ja kukat kuin tuikkivat tähdet. Perjantaina 26.6. ajoin lempipuutarhani (Puutarhakeskus Jaakkola Forssassa) kautta mökille, josta nappasin mukaani etukäteen tekemäni tilauksen. Lapsuuteni ihastus on sinipallo-ohdake ja sitä istuttelin aikoinaan vanhempieni pihaan. Täytyihän sitä mökillekin saada, joten kolme taimea ovat nyt löytäneet paikkansa ja toivottavasti viihtyvät. Tämä kasvi ei taimivaiheessa näytä kylläkään kauhean hyvältä mutta onneksi tiedän mitä on odotettavissa kunhan kasvu lähtee kunnolla vauhtiin. Taimet töröttävät alla olevan kuvan ihan keskellä. 


Aikaisemmin tässä kohtaa oli kivikeko, jossa törötti aurinkokennovalo mutta kivet ja valo saivat väistyä. Minulla oli pakkomielle saada sinipallo-ohdake juuri tähän, koska kivilaattojen toisella puolella on istutettuna ruskoakeenaa. Sinipallo-ohdake on melko korkea ja siihen tulee ihanat siniset kukkivat piikkipallot kun taas ruskoakeena on matala, johon tulee valkoiset pienet kukkivat piikkipallot. 

Vieressä näkyvät kääpiökatajat muuttavat tänä kesänä johonkin muualle

Yllä olevan kuvan vasemmassa alakulmassa kukkii harmaa-ajuruoho, joka tämän muutostyön myötä joutui nousemaan toisesta reunasta ylöspäin. Koukkasin lapiolla riittävän syvälle mullan alle ja käänsin vinoon, jotta sain taustalle tehtyä pienen kivimuurin. Harmaa-ajuruoho saisi valloittaa koko kivimuurin ja saapi se halutessaan levitä ihan tuonne laattoihin asti ja miksei niiden väleihinkin, jos vain kykenee sepelin päällä kasvamaan. 

Tämän kukinta yllätti minut, sillä luulin kukinnan olevan viininpunainen ja yllättäen se kukkiikin valkoisena. Ostin viime kesänä (tai oikeastaan syksynä) yhden yksittäisen taimen, sillä kaikki muut oli jo myyty. Minua säälitti yksin hyllyssä kököttävä pieni taimipurkki, joten se lähti minun mukaani ja kiitollisena on ihan mukavasti jo kasvanut. Odotin tosin hieman nopeampaa leviämistahtia googletteluiden perusteella mutta ehkä viileähkö kesä on hidastanut kasvuvauhtia.  

Näiden kuvaamiseen tarvitsisi makro-objektiivin, joka on minulla haaveena

Sinipallo-ohdakkeen lisäksi ostin Puutarhakeskus Jaakkolasta myös Jalopähkämöä (2kpl), yhden Valkoalpin taimen sekä lisää Patjarikkoja. Jalopähkämöt pääsivät asustelemaan alla olevassa aikaisemmin julkaisemassani kuvassa näkvyien tyhjien taimipurkkien paikoille. 

Valkoalpi on menossa jossakin vaiheessa puutarha-altaan vierelle yksittäiskasviksi mutta asustaa tällä hetkellä väliaikaisistutuksessa. Ostin sen jo nyt, jotta varmasti sitä saan, koska minulla on pakkomielle saada juuri Valkoalpi tiettyyn kohdaan puutarha-altaan vierelle. Ja lisäksi taimi ehtii mukavasti runsastumaan ennen kuin istutan sen oikealle sijainnilleen. 

Ennen; kuvassa näkyy oikeassa yläkulmassa myös kivikasa, jonka tilalla Sinipallo-ohdakkeet nyt ovat

Jälkeen

Patjarikkoja ostin sen vuoksi lisää, että aikaisemmin tilaamani taimet olivat pelkästään vaaleanpunaisia ja nyt ostin myös valkoisia ja tummanpunaisia; kolme taimea kumpaakin. Lähestulkoon kaikki istutin väliaikaispaikoille eli myös yllä olevassa kuvassa on huomattavissa, että etualalla patjarikkojen määrä lisääntyi jälleen. Tuossa onkin nyt ainakin viisi taimea vain väliaikaisesti asustelemassa. 

2 kommenttia:

  1. Ihania kuvija. Mehitähti on minulla ainut jota en toivo kukkivan. Sen elämänkaari kun päättyy siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti. :) Muistelinkin, että olin jostakin lukenut tai kuullut, että elämänkaari päättyy kukkimiseen mutta en uskaltanut kirjoitella sitä toiseksi syyksi, miksi kukintaa en odota, koska en ollut ihan varma asiasta.

      Poista