torstai 23. heinäkuuta 2015

Jaloangervojen valloittama

Kuvat otettu 19.7.15 ennen-kuvia lukuunottamatta

Minä nimittäin! Kuinka kauan ehdinkään himoita Jaloangervoita ja keväällähän vihdoin pääsin niitä itselleni hankkimaan (ja tilasinkin heti kerralla enemmän). Viime viikonloppuna Jaloangervot aloittivat jo vihjailemaan kukinnan aloittamisesta eli tulevana viikonloppuna pääsen varmaankin näkemään ne jo täydessä kukassa. En malta odottaa. 


En osaa tarkalleen eritellä mikä näissä on se juttu mutta jotenkin vain tämän kasvin kokonaisuus toimii minun makuuni. Tilasin kuutta eri lajiketta, koska halusin korkeuseroja sekä vaihtelevaa väriä kukintaan. En merkinnyt ylös mitä lajikettä mihinkin istutin mutta täytyy ottaa jossakin vaiheessa projekti 'tunnista lajikkeet', jotta saan kuvattua kaikki puutarhan kasvit -sivulle oikein. Aika matalaksihan nämä kaikki ensimmäisenä vuotenaan jäivät mutta olen ollut tyytyväinen siihen, että kaikki ovat lähteneet kasvuun hyvin. Toivottavasti jokainen myös talvehtii yhtä hyvin. Voisikohan ensi kesälle jo odottaa sitä, ettei tuolta väleistä multa pilkottelisi. 


En ole tainnut kasvupäivityskuvia juuri tästä hyötypuutarhan puolella olevasta kukkamaasta laitella, joten nyt on jo aika. Tässä en ole ihan kaikkiin kasvivalintoihin täysin tyytyväinen ja voi olla, että Jalokielot ja Haltiankukka Stoplight joutuvat muuttamaan viimeistään ensi vuonna muualle. 

14.6.2015 näytti tältä

Ja 19.7.2015 eli reilua kuukautta myöhemmin on jo huomattavasti vehreämpää

Täytyy tähän väliin kertoilla myös, että olen monen monta kertaa murehtinut, että tulikohan omenapuu istuettua liian lähelle tätä kukkamaata. Tai oikeastaan kukkamaa tehty liian lähelle omenapuuta. Kukkamaasta piti tulla pienempi mutta suunnitelma laajeni tehdessä. Omenapuu on vielä pieni, joten periaatteessa voisi siirtää vielä mutta en raaskisi millään kaivaa enää ylös maasta. 

Ja toisesta suunnasta 14.6.2015

Sama suunta 19.7.2015 (polkukin on saanut uuden kuorikatteen ja Hopeatäpläpeippi valloittaa alaa)


Yhdessä kohtaa kantoa oli mukava välikkö, johon upottelin kahta erilaista maksaruohoa (tietysti hiekkamultaa ensin montun pohja täyteen). Toinen on keltamaksaruohoa ja toinen on todennäköisesti kalliomaksaruohoa (jos tunnistat eri lajiksi, otan mielelläni tiedon vastaan). Yllä olevassa kuvassa tuo istutuskohta on hopeatäpläpeipin yläpuolella. 


Kaunista on kuten kaikki maksaruohot; tätä on lisäksi keskipihan pienessä kivimuurissa ja sain tätä ystävältäniLopuksi parit "niittokuvat". Hyötypuutarhan alueella kasvoi hyvin iloisesti tämä jokin heinäkasvi tms., josta aina lapsena tuli vedettyä yläosan höytylät sormia vartta pitkin liu'uttamalla irti ja sitä ennen piti arvata tuleeko "kukko vai kana". Niittämisen sijaan voi oikeastaan puhua repimisestä, sillä revin nämä käsin pois ja kyllä niitä sieltä muutaman kottikärryllisen verran irtosikin. 


Ennen-kuvat on otettu 9.7.15, jolloin repimispuuhat aloitin. Jälkeen-kuvat unohdin tuolloin ottaa, joten nappasin ne viime sunnuntaina 19.7.15. 

Ennen

Jälkeen

 Ja toinen ennen-kuva

 Ja myös jälkeen

2 kommenttia:

  1. Jaloangervot ovat kestäviä ja kauniita kasveja. Ostin eilen sulkajaloangervo 'Spriten', joka on vähän matalampi, mutta kukinto saattaa nousta korkeaksikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ostin pikkutöyhtöangervoa ja laittelin sitä kahteen kukkamaahan reunalle, koska se muistutti niin paljon miniversiota jaloangervoista. :) Goolasin tuon sulkajaloangervon ja se näyttää myös kauniilta ja juuri tuota näyttäisi olevan lähellä olevassa puutarhamyymälässäkin. Täytyypä pistää korvan taakse nimi.

      Poista