perjantai 5. toukokuuta 2017

Puutarhan kevätsiivous ja kivihommia

Kuvattu 15.4.-1.5.17

Itselleni tärkeät vaiheet puutarhan hoitamisessa ovat syksyllä viimeistenkin rikkaruohojen kitkeminen ennen lumien tuloa ja keväällä kukkapenkkien siivoaminen kuolleista kasvinosista ja erityisen ahkera kitkeminen. Tästä vuodesta lähtien otan tavaksi myös lannoittamisen sekä kukkapenkkien kevyen lisämullittamisen heti alkukeväästä ja myöhemmin kesällä lisälannoitusta. Näillä välineillä uskon, että puutarha voi hyvin ja keskikesän kitkeminen pysyy kurissa.  

Rikkaruohojen kitkeminen on itselleni rentouttavaa puuhastelua puutarhan parissa eli en koe sitä rasitteena. Kun ahkerasti keväällä kitkee, pysyy kukkapenkit aika puhtaana loppukesän melko vähäiselläkin kitkemisellä eikä rikkikset pääse valloittamaan multa-alaa juuristollaan. Tällöin jää enemmän aikaa taas muulle puutarhan hoidolle. 

Aika ankeilta puutarhakuvat vielä näyttävät kun tarjolla on pääsääntöisesti multaa ja kiviä mutta nappailin silti kuvia kevätsiivousten ja lisämullitusten jäljiltä. Niihin on myöhemmin mukavaa tehdä vertailua kun kasvit alkavat kasvamaan silmissä. Ja jääpä muistiin kasvutahti myöhemmillekin vuosille kevään tulon vertailun näkökulmasta. Kevätsiivous oli ajankohtainen ennen pääsiäistä olevalla lomaviikolla. 

Keskipiha; 15.4. yllättävän lumisateen jälkiä vielä hieman nähtävissä

Vähän kuvia kesken aherruksenSisääntulon vierellä olevassa viime kesänä valmistuneessa istutusalueessa on hieno iso pystyreunainen kivi. Jos oikein muistan, tämä kivi taisi olla kaivuukiviröykkiön alla piilossa kun otin tästä kuvia. Nyt en jaksa tarkistaa vaan joka tapauksessa esittelen itseäni ilahduttaneen maan alta löytyneen yllätyksen. 


Tässä kohden ei tarvinut itse miettiä missä kukkapenkin reuna menee, koska tämä vaikuttaa olevan vain pieni osa ihan valtavasta kivestä. Siispä luonto päätti kukkapenkin rajan tältä osin ja hieno raja onkin. Vierelle istutin kivikkosuopayrttiä (muistaakseni) ja toivon sen ajan myötä valahtavan osittain tuohon kivireunuksen päälle. 


Vappuviikonloppuna tuli leikittyä hieman kivenpyörittäjän kylää, sillä aloitin parkkipaikan reunuksen vuoraamisen isoilla kivillä. Homma on hidasta, koska käyn etsiskelemässä sopivan isoja kiviä pitkin metsäplänttiämme ja sieltä raahaan yksitellen tähän parkkipaikalle. Onneksi ei tarvitse pelätä, että kivet loppuisivat kesken ja kiire tämän osalta ei sinänsä ole. Joskin tämä kohta alkaa olemaan ainoa selkesti erittäin keskeneräisen näköinen, joka pistää omaan silmääni. 

Tässä näkyy ajatusta miten parkkipaikan reunus on tarkoitus vuorata kivillä; sekaan maksaruohoja.
Muutaman kiven saa vielä raahata ennen kuin tämä reunusta on siisti/valmis


Hyötypuutarhan puolellakin on tapahtunut eli kasvimaan möyhin ja lisäsin siihen aika reippaasti multaa sekä lannoitusta. Tarkoitukseni oli alunperin syksyllä hakea naapurista hepan herkkua mutta se jotenkin jäi, joten turvauduin puutarhamyymälän lannoitteisiin.


Lannoitetta

Viime kesänä tehdyn pikkuliiterin vierellä ollut kukkapenkki menetti syksyllä lähes viimeisetkin perennansa ja tämän lempinimi tästä lähtien on varikko. Nimen keksi siskoni kun kertoilin, että en haluakaan tällä alueella ylläpitää erityistä perennapenkkiä vaan voisin ennemminkin käyttää tuota aluetta kasvien väliaikaispaikkana. Semmoistakin kun aina tarvitsee, jos saa jonkun hienon lahjakasvin eikä sille ole vielä hyvää sijaintia tai myöhemmin kasveja jakaessa tarvitsee jakopaloille väliaikaiskotia. 

Tyhjänä rikkaruohoille otollisena paikkana tätä ei kuitenkaan kannata koko ajan pitää, joten tässä voi kesällä kasvatella hyötykasveja. Nyt hieman yli puolet tästä alueesta nappasi itselleen pikkukasvimaasta ylösnostetut maa-artisokat sekä ruohosipulit; ja ehkäpä laitan ainakin porkkanaa tähän kasvamaan. 

Aika reippaasti kuljetin tähän lisämultaa ennen kuin sujauttelin maa-artisokat multaan piiloon ja tietysti lisäsin myös lannoitetta. Tällainen perennapenkki tämä oli vielä viime kesänä

Nyt kun yläpuolella vilahti kuva viime kesältä, muistin, että ohikulkeva polkukin näyttää tällä hetkellä ihan rakennustyömaalta. Ulkonäkö johtuu siitä, että puoliskoni kaivoi polun auki ja laittoi maan alle kulkemaan sähköjohdon taustan pikkuliiterille. Täytyy kevään mittaan laittaa uudet katteet polulle, jolloin näyttää jälleen ihan uudelta. 


Mullan lisäystä

Multa oli osittain vielä jäässä mutta päältä sai jo sulanuttakaivettua

Talven maassa olleet maa-artisokat

Ja jotta puutarhapuuhien päätteeksi voi aina iltaisin lämmittää saunan, täytyy polttopuita kohta tilata lisää, sillä puupinot liiterissä alkavat ehtymään. Polttopuiden pinoaminen ei ole kaikista mieluisinta puuhaa itselleni mutta tehtävä se on. 


2 kommenttia:

  1. Olipas se mukava postaus. Teillä on ihanan paljon kiveä tontillanne ja kauniisti olet koristellut kivellä eri paikkoja. Ja polttopuut ovat niin kauniisti pinottu. - Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, kiitos! Onnistuimme kyllä löytämään aikoinaan puutarhamielessäkin itsellemme erittäin hyvin sopivan paikan, koska kiveä löytyy niin paljon kuin jaksaa kaivaa.

      Poista