keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Luonnonkivimuurausta

Kuvattu 6.5.2017

Olen aina ihastellut erikokoisista luonnonkivistä tehtyjä muurauksia mutta en ole koskaan kokeillut tehdä sellaista itse. Paitsi... Nyt sekin on tullut kokeiltua eli tässä lisää viime viikonlopun ahertamisen tuloksia. 

Viime syksynä puoliskoni valoi betonista grillin rungon isojen kivenlohkareiden keskelle ja nyt grillin työstämistä on jatkettu niin, että ryhdyin muuraaman takaosaan luonnonkivimuuria. Muurin sisällä kulkee piippu. 
Se tunne kun on edessä kasa kiviä sekä satsi betonia ja pitäisi aloittaa ilman mitään kokemusta. Loin päässäni etukäteen mielikuvan miltä kivimuurin pitäisi lopulta näyttää enkä osaa olla tyytyväinen, jos lopputuloksesta tulee vähänkään huonompi. Eli asetan itselleni aina suuret onnistumisen paineet. 

Tässä projektissa meinasi tulla aika isokin kiukku kun betoni työstäessä lähti valumaan kivien väleistä, vaikka kuinka yritin rakoihin laitella pienempiäkin kiviä. Betoni oli ehkä hieman liian löysähköä mutta silti tuli ajateltua, että en vain osaa tätä. Mietiskelin jo mielessäni, että tästä tulee karmiva kun kivistä ei näy mitään vaan kaikki kivien pinnat ovat ihan harmaassa betonissa. Kiukuttelin ihan turhaan puoliskollenikin, joka silti ihanana ihmisenä pyrki tsemppaamaan minua. 

Luovuttaminen ei itselleni ole kuitenkaan ratkaisu vaan jatkoin muurausta niin kauan kunnes betoni loppui (kesken). Päätin antaa rakennelman hetken olla, minkä jälkeen hain ämpärillisen vettä ja sienen ja kokeilin putsata runsaan veden avulla kivien pintoja. Ilo oli valtava kun huomasin pintojen puhdistuvan erittäin hyvin. Kaikki kiukku ja mieliharmi tehdessä oli täysin turhaa ja olen aikaansaannokseen erittäin tyytyväinen. Tätä oli tarkoitus tehdä korkemmalle mutta betonin loputtua kesken, jatketaan muurausta seuraavalla kerralla. Muurauksen päälle on ajatuksena tehdä liuskekivistä taso, jonka päältä jatketaan varsinaista piipun muurausta muotin avulla. 


Betonipinnalla olevat grillin seinämät olen ajatellut pinnoittaa tummalla liuskekivellä kuten myös muotin avulla valettavan piipunkin. Katotaan miten pinnoitus ajan myötä pysyy vai pysyykö ollenkaan. Ainakin täytyy kokeilla. 


Grilli on tosiaan tehty aika syvään monttuun. Montun reunamat koostuvat rakennusaikana mökin perustusten tieltä pois kaivetuista suurista kivistä ja päälle puoliskoni rakensi katon. Katon päälle on laitettu puukehikko, jonka sisälle laitamme multaa ja toivomme mullan sammaloituvan. 

Tämän paikan haaste on se, että keväisin monttuun keräytyy ympäröivästä maaperästä sulava vesi. Sen tiesimmekin jo projektiin ryhtyessä ja aika näyttää kadummeko valintaa. Pumpun avulla olemme pumppailleet kertyneet vedet pois. 

Paljon tässä riittää vielä puuhasteltavaa, ennen kuin grillipaikka on valmis. Grillailtu tässä on silti jo aika paljon, jopa lumisateessa keskellä talvea. 

Grilli ei varmasti jää ainoaksi paikaksi, johon kivimuuria tulee tehtyä muuraamalla. Ajatuksia on jo päässä mutta aika kertoo mitkä niistä ajatuksista toteutuvat. 

Ympäristö tulee somistumaan ajan myötä

Viime syksynä kuvasin ja julkaisin alla olevan videon tulevasta grillipaikasta, joten laitan sen vielä tähän toiseksi "ennen" kuvaksi. 
Tällaiselta näytti ennen grillin muuraamista

Ps. Koska arvostan hyvää asiakaspalvelua, haluan lisäksi antaa kehuja Kivikopla Oy nimiselle yritykselle. Tarvitsin pieniä liuskekiviä pienen määrän eli en ollut asiakas, josta olisi sillä hetkellä ollut tiedossa suuri rahatulva. Siitä huolimatta palvelu oli erinomaista ja löysin juuri mitä tarvitsinkin. Valikoimakin näytti olevan erittäin hyvä, joten tiedän kyllä mistä kiviä myöhemmin ostan kunhan saamme omakotitalohaaveemme aikanaan toteutettua (ja pääsemme siihen vaiheeseen, että alamme kunnolla laittamaan pihaa). Ehdottomat suosittelut jos etsit hyvää kivimyymälää. Myymälä sijaitsee Espoossa mutta tekevät toimituksia kuulemma mihin vaan mihin kuljetuskalustolla pääsee. 

2 kommenttia: