torstai 1. lokakuuta 2015

Maa-artisokka kukkii

Kuvattu 26.9.15

Lokakuu alkoi mutta blogi pysyy vielä jonkin aikaa syyskuisissa kuvissa. Sain alkukesästä maa-artisokan mukuloita kaveriltani ja innostuin tätä kokeilemaan kaikista eniten kauniin kukinnan vuoksi. Tässä olenkin innolla odotellut, että koska kukintaa pääsen näkemään ja viime viikonloppuna se tapahtui. Yksi hieno ja suuri keltainen kukka kurkisteli kasvimaasta. 


Maa-artisokka kasvaa parhaimmillaan todella korkeaksi mutta meillä jäätiin näin ensimmäisenä kasvukautena alle kahden metrin. Sen verran korkea varsi oli kuitenkin, että vartta täytyi taivuttaa, jotta kukan sai kuvattua. Laitoin julkaisun ensimmäisen kuvan Facebookin puutarharyhmään ja kuvallisten kommenttien mukaan toisilla huitoo parhaimmillaan kolmessa metrissä varsien pituudet; aikamoisia jättejä. 

En osannut valita näiden kahden kukkakuvan välillä, joten laitan molemmat

Kuva maa-artisokkakasvustostani huijaa pituuden suhteen eli näyttävät matalemmilta kuvassa kuin todellisuudessa ovat mutta kauhean runsasta ei ensimmäisen vuoden kasvu vielä ollut. En aio käyttää mukuloita tänä vuonna vielä yhtään vaan jätän ne talveksi maahan. Keväällä kaivan kaiken ylös ja siirrän parempaan paikkaan ja jaan samalla juurimukuloita suuremmalle alueelle. Ehkä ensi vuonna voisin jo kokeilla tehdä esimerkiksi sosekeittoa, jota niin kovin kehutaan (jos satoa löytyy riittävästi). 


Melkein pääsi käymään tosin vahinko ja meinasin unohtaa kuvata odotetun kukinnan. Onneksi mökin lähtösiivouksen yhteydessä katsoin makuuhuoneen ikkunasta ja näin korkeuksiin kurkoittelevan kukkasen ja lähdin sitä heti kuvaamaan, jotta ei enää uudelleen lipsahda pois mielestä. 

4 kommenttia:

 1. Kyllä monilla hyötykasveillakin on kaunis kukinta.
  Blogissani on sinulle haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätäkin voisi hyvin istuttaa ihan kukkapenkkiinkin perennojen sekaan kukinnan perusteella. Kiitos haasteesta! Hyvät kysymykset ja vastaan niihin mielelläni. :)

   Poista
 2. Komea on kukka maa-artisokallakin. Hyvä idea istuttaa kukkapenkkiin, syksyllä kukkivia perennoja ei voi olla koskaan liikaa. Itse ei ole koskaan tullut kokeiltua kasvattaa maa-artisokkaa, se on kyllä kuulostanut mielenkiintoiselta kasvilta, mutta ei ole sattunut mukuloita kohdalleni. Ehkä ensi keväänä voisi vähän katsella jos jostain sattuisi löytymään muutama mukula sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmuudeksi taidan pitää maa-artisokat ehkä pois parhaimmista perennapenkeistä kun olen lueskellut, että ilmeisesti leviää aika runsaasti. Ei tarvitse sitten kaivella satoa perennojen joukosta. :) Mutta tällä hetkellä on kyllä ajatuksena, että siirrän omenapuiden lähellä olevasta perennapenkistä perennat pois ja taustalle laitan maa-artisokkaa ja edustalle ehkäpä hyötykasveja sekä kesäkukkia. :) Toivottavasti löydät ensi keväänä mukuloita.

   Poista