torstai 10. syyskuuta 2015

Pientä pihaprojektia jatkuu

Kuvattu 6.9.15

Otin perjantain 4.9.15 lomapäiväksi, koska oli luvattu niin hyvää säätä. Mikäpä mukavempi tapa viettää aurinkoista päivää mökillä kuin kärräillen multaa. Lauantaiksi oli alunperin luvattu pisarointia koko päiväksi mutta onneksi lauantainakaan ei tullut kuin yksi pieni sadekuuro ja muuten aurinko pilkisteli pilvipalleroiden välistä. Sain siis mielestäni todella hyvin etupihan kukkamaaprojektia etenemään.

Tilanne pe 4.9.15

Ja samasta suunnasta su 6.9.15

Kun olin aika loppupuolella reunakivetysten tekemisessä, harmittelin miehelle, että isoimmat kivet loppui ja täytyisi käydä raahaamassa niitä pihapiiristä lisää, jotta saa sopivan symmetrisen epäsymmetrisesti isoa ja pientä kiveä. Mies yllätti iloisesti ja kävi hakemassa minulle muutamat isommat kivet ja sain vain asetella ne tuonne ympärille. Muuten kivet ovatkin aikaisemmista kaivuista kasoihin jätettyjä kiviä, jotka ovat odotelleet omaa kotia puutarhassa. 

Tulevan liiterin paikalta kuvattuna näkymä on tällä hetkellä tämmöinen

"Tänä syksynä en hanki enää kasveja näihin vaan teen kaikki hankinnat ensi keväänä." Vaan kuinka sitten kävikään. Kuten alla olevasta kuvasta paremmin näkyy, on kasveja jo tupsahtanut kukkapenkkiin. 

25.8.15 kertoilin ihastuneeni kasveja googlaillessa Alppipiikkiputkeen ja päätin tuolloin käydä hakemassa puutarhamyymälästä loput jäljellä olevat taimet, jotta varmasti sitä saan. Hämmästyin tuolloin jäljellä olevan valikoiman monipuolisuutta, joten oli mentävä uudestaan paremmalla ajalla käymään. Hyvä syy oli lisäksi se, että siskolla oli tarve ostaa pari pensasta pihaansa. Myöhemmällä kerralla mukaan lähti:
 • Kultatyräkki, 3kpl
 • Ohotanmaruna, 2kpl (taas tätä lisää mutta tykkään tästä niin paljon)
 • Keijunkukka, 2kpl, eri lajikkeet mutta molemmat luumun sävyä
 • Tarha-alpi Alexander, 3kpl (kirjolehtinen versio perinteisestä tarha-alpista; kirjoalpinakin olen nähnyt kutsuttavan tätä)
 • Hiekkamaruna, 1kpl
 • Hopeamaruna, 1kpl

Yllä luetelluista istutin alla olevaan kaikki muut paitsi Hopeamarunan ja toisen ohotanmarunan. Minulle tuli pakkomielle saada violettia/luumun sävyä ja keltaista samaan kukkapenkkiin, joten kasvivalintoja olen tehnyt sillä periaatteella. Sekaan hieman hopeanhohtoa ja valkoista istutusta raikastamaan. Lähikuvat näistä kasveista jäi jostain syystä ottamatta mutta ehtiihän sitä.

Keskellä kukkapenkkiä kolme askelkiveä helpottamaan kitkemistä (ja kivetys kaipaisi yhtä isompaa kiveä vasempaan etureunaan pikkukivien keskelle, täytyykin laittaa)

Hopeamaruna kököttää tuolla yksinäisenä mutta reunassa on kaverina ohotanmaruna

Ja kun kasvihankinnoissa pääsi vauhtiin, täytyihän se käydä katsomassa netissä Viherpeukaloidenkin tämän hetken tarjontaa ja niin sinne ostoskoriin hupsahti kasvi jos toinenkin. Sieltä on tulossa:
 • Syysleimu valkoinen (Raving Beauty), 3kpl
 • Syysleimu viininpunainen/violetti (Rembrandt), 3kpl
 • Kaunopunahattu Magnus, 6kpl
 • Kääpiöjapaninakileija Ministar, 6kpl
 • Aurinkokaunosilmä, 6kpl
 • Tarhakurjenmiekka English Cottage, 3kpl
 • Tarhakurjenmiekka Wild West, 3kpl
 • Siperiankurjenmiekka Flight of Butterflies, 3kpl
 • Lisäksi tilaajalahjana puulilja sekä krookuksia ja hyvin edukkaalla tilaajalahjahinnalla myös tulppaaneita

Hups... :) Istuttaminen olisi ollut helpompaa, jos kaikki kasvit olisi ollut istutettavissa samanaikaisesti mutta ainahan voin tarvittaessa vielä siirtää noita jo maahan iskettyjä kasveja. Voi jännitys miltähän nämä alueet tulee näyttämään kun kasvit ovat kunnolla kasvussa. En ole ihan varma täyttyvätkö nämä kaksi aluetta suurilta osin jo näistä vai jääkö tilaa vielä lisähankinnoille. Nyt en näiden jälkeen enää hanki tänä syksynä kuitenkaan mitään muuta. Kuvissa ja omassa mielessä/muistissa nämä alueet näyttävät pienemmältä (ja kuvissa lättänämmiltä) kuin mitä ne todellisuudessa ovat, joten se hankaloittaa kasvimäärien etämiettimistä (alueiden kokojahan ei ole kannattanut mitata).

Paitsi melkein unohdin, että facebookin puutarha-aiheisessa ryhmässä oli ilmoitus paljasjuuristen taimien myynnistä syyssiivousten jäljiltä, joten tuli sieltä tilattua mm. Punatähkän juurakkoja 3kpl. 


Tällä hetkellä nämä valmistuneet alueet näyttävät hieman irtoinaisilta möllöttäessaan pihan keskellä mutta kunhan reuna-alueetkin valmistuvat, tiedän tästä tulevan alue, jonka tuijottamista en malttaisi lopettaa. Saunoessa tuleekin ongelma kumman puolen kaiteisiin terassilla nojailee tuijotellakseen istutuksia viilentymisen ajan. 

Ajatuksena oli laittaa tuonne aidan ja sepelialueen väliin tulevaan istutusalueeseen pensaita ja havuja mutta tällä hetkellä houkuttaisikin siirtää ns. hyöty-/metsänpohjapuutarhan alueelta istuttamani jaloangervot sinne. Tykkään jaloangervoista niin paljon, että tuntuvat menevän hieman hukkaan nykyisellä sijainnillaan, koska haluaisin nähdä niitä koko ajan ja paljon. Ihan pelkillä jaloangervoilla en kuitenkaan halua koko tausta-aluetta täyttää vaan molemmille reunoille jotakin muuta, mitkä korostavat jaloangervoita mutta tuovat elävyyttä/monipuolisuutta. 


Olin googlen avustuksella löytänyt tietoa, että hopeatäpläpeippi juurtuu ihan vain tökkäämällä irti leikattuja varsia multaan ja aikaisemmin kesällä minulla oli kaksi pistokaskokeilua. Kyseiset pistokkaat olivat juurtuneet hyvin, joten päätin tökkiä pois raivatut varret tähän "matalien perennojen kukkapenkkiin" juurtumaan. Tähän ei tänä vuonna ole mitään kasveja tulossa, vaan hankinnat ovat ajankohtaisia vasta ensi keväänä/kesänä, joten tilaa ja aikaa juurruttaa riittää hyvin. 

Tähän matalien perennojen kukkapenkkiin ajatuksenani on lisäillä istutusvaiheessa kiviä kasvien sekaan sekä myös juurakkoa tms. puumöhkälettä, jotta ei tule ihan tasainen kasvimatto. 

Sade pääsi yllättämään näitä laitellessa mutta hoitaapa luontoäiti kastelun puolestani

2 kommenttia:

 1. Ai, miten mukavalle näyttää. Tuo onkin sitten kiva vaihe kun pääsee kasveja istuttamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Tällä viikolla pitäisi saapua sitten tuon viherpeukaloiden tilauksen, joten viikonlopulle istutuspuuhia tiedossa. :)

   Poista