tiistai 19. elokuuta 2014

Lähes valmis lammen ja puron ympäristö

Olen saanut lammen ja puron ympäristön lähes valmiiksi ja olen erittäin tyytyväinen tähänastiseen näkymään. Pientä viilausta toki vielä ajan myötä tähän tulee mutta tämän kesän osalta alue jää tähän vaiheeseen. Odotan nyt jo ensi kevättä, jotta näen miten kasvit säilyvät hengissä ja kuinka kasvit lähtevät talven jälkeen virkoamaan ja täyttämään aluetta.  

Punervan kiven takana näkyy ison männyn runko, jonka kaatamisen jälkeen tilalle istutan hieman korkeammaksi kasvavan havun tuomaan mukavasti korkeuseroa istutusalueelle. Männyn sijainti on niin hankala, että joudumme todennäköisesti kaadatuttamaan sen. Ympäristössä on vain suhteellisen kapea sektori vapaata kaatotilaa. 


Kasvivalintojen kanssa kävi vähän siten, että valikoin sitä sun tätä. Pyrin katsomaan, että lapuissa luki, että kävisi aurinkoon, sillä tähän kohti pihaa paistaa pitkin päivää aurinko eli aika kuivaa aluetta on. Mutta aika näyttää kuinka kasvit pärjäävät ja tarvittaessahan voin myös siirrellä kasveja, jos nyt valittu sijainti näyttää huonolta. 


Pienen lammen ympärille jätin vielä toistaiseksi toivorikkaana aitauksen, joka olen rakentanut punakorvakilpikonnaamme Marttia varten. Martti pääsi karkaamaan tänä kesänä aitauksestaan verkkokatosta huolimatta ja on edelleen kadoksissa. :( Ellei Marttia talveen mennessä löydy, puran ensi vuonna verkkoseinät pois, koska niille ei enää sitten ole tarvetta. 


Alkukesästä istutin punervan kiven alapuolella kaksi sinikatajaa ja laakakatajan ja nyt ne saivat rinnalleen vielä vähän muitakin kasveja. Havut kasvavat niin hitaasti, että halusin alueeseen hieman lisävehreyttä; ainakin siihen asti, kunnes havut valtaavat alueen. Jalokuunliljat ovat hieman kokeilumielessä tuossa eli saattaapi olla liian aurinkoinen paikka. Toisaalta tätä alakulmaa alkaa mökki varjostamaan kohtuullisen nopeasti eli saattavat jopa pärjätäkin. 


Alueelta löytyy nyt tosiaan melko monipuolinen kattaus erilaisia kasveja. Vasemmanpuoleisesta kuvasta näkee, että olen jopa laittanut vieri viereen eri kasveja toistaiseksi kasvamaan. Kahden kasvin kanssa kävi esimerkiksi niin, että molempia oli enää yhdet taimet jäljellä ja päätin pelastaa ne meidän mökin pihaan kasvamaan. Siirtelen näitäkin sitten tarpeen mukaan, mikäli kasvit viihtyvät ja leviävät hyvin. 


Puutarhamyymälöissä kävin ihan heräteostosperiaateella eli en ollut suunnitellut etukäteen mitään hankintoja; valinnat tein ihan ulkonäköperiaatteella (ja katsoen, että pitäisi käydä aurinkoonkin). Eri puutarhamyymälöistä ehdottomasti paras tällä seudulla oli Puutarhakeskus Jaakkola, josta jatkossa pääsääntöisesti haen kaikki kasvit mökille. 

Tämän alueen esittely jatkuu vielä myöhemmin kasvien lähikuvilla, koska ihan jo itseänikin varten minun täytyy ikuistaa kaikki kasvit nimineen ja istutuspaikkoineen, jotta muistan mitä mihinkin keväällä pitäisi odottaa. Pahinta olisi, jos rikkaruohona repisin pois jotakin, jonka olen varta vasten istuttanut. 

2 kommenttia:

  1. Kyllä on mökin pihapiiri saatu upeaksi tämän kesäloman aikana! Kyllä siellä kelpaa lomailla niin omistajien, kuin kilppareidenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mites ihmeessä on jäänyt mulla vastaamatta tähän kommenttiin. :( Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan eli kiitoksia ja kyllä sitä tosiaan tuli aherrettua. Mutta tämä se on sellaista mukavaa ahertamista kun voi aina mielialan mukaan valita, että haluaako ahertaa vai ei. Nyt onkin jo uusi aherruskausi puutarhan parissa startannut. :)

      Poista