perjantai 23. syyskuuta 2016

Videoesittelyä puutarhasta

Ihan ensimmäistä kertaa blogin puolella menee kokeiluun videoesittely, sillä videon avulla puutarhasta saa ehkä paremman käsityksen kuin pelkästään kuvia katselemalla. Toisaalta videokuva on paljon armottomampi kuin valokuva, sillä laajempaa aluetta videoidessa näkyy väkisin ne ei niin kauniitkin kohdat; kuvissa niitä voi rajata pois. Mutta jokainen kohta on osa puutarhaamme ja nykyisin oma katse vaeltaa keskeneräisyyksien sijaan kauniissa alueissa.

Kokeilin videoissa youtuben kuvanvakautusta ja se toi hassun efektin videoon; melkein kuin liikkuisin jossakin tietokonepelissä. 

Ensimmäinen video esittelee etupihaamme eli oleskeluterassin puoleista piha-aluetta. Aloitin kuvaamisen seisoen terassin portailla, koska se on se näkymä, jota aamulla aina ensimmäisenä katselen ulos mentyäni. 


Aikaisemmin julkaisin kuvan keskeneräisestä tulevasta grillauspaikastamme. Alla oleva video vie polkua pitkin tälle kyseiselle grillipaikalle. Polku lähtee etupihalta ja se vilahtikin ensimmäisessä videossa. Hommaa piisaa grillipaikan suhteen ennen kuin se on valmis mutta potentiaalia on paljon. Tämä on tähän asti puoliskoni aikaansaannosta eli hän on raivannut puut sekä kärrännyt hiekkaa ja sepeliä polun tasoittamiseksi; lisäksi kaivanut ja siistinyt myös lohkareiden keskellä olevaa aluetta.

Laskeutumista grillimonttuun loivennetaan vielä ja polku päällystetään sepelin jälkeen kuorikatteella. Ja joskus ehkä saatan innostua laittamaan polun molemmin puolin jotakin istutustakin mutta en ainakaan tänä vuonna ja tuskin ensi vuonnakaan vielä. Grillimontun yläpuolinen alue on tällä hetkellä ajatuksena peittää keväällä kuorikatteella lumien sulettua, jotta näkymä montusta mökille on siisti. 


Kolmas video esittelee keskipihan kivikkopuutarhan ja vilahtaa siinä toki hyötypuutarhankin alue sekä hyötypuutarhan reunaa kulkeva puromme. Puoliskoni ihanana laitteli puroon alustavasti kivet, joten saatiin betonia piiloon. Puro viimeistellään kekkilän rantakivellä (raekoko 8-12 mm), jota ripotellaan omasta pihasta kerättyjen kivien lomaan; täytyisi vain käydä ostamassa. Samalla todennäköisesti täytyy tehdä vielä jo laitettujen kivien asettelua, jotta kekkilän rantakivet sujahtavat mahdollisimman luontevasti sinne sekaan.


Viimeinen video on kuvattu pihatieltä ja tällä videolla "kokonaiskaukonäkymän" lisäksi näkyy kesälomalla valmistuneet ns. kulmakukkapenkit; istutusalueet, jotka toivottavat tervetulleeksi pihaamme ja aloittavat laitetun puutarha-alueen. Sisääntuloon laitettu huumorikylttikin on mahtunut mukaan videointiin.


Tällaista lähestymistapaa tällä kertaa. Minun oli tarkoitus julkaista uudet kuvat etupihalta viime viikonlopun ahertamisen jäljiltä ennen videoita mutta en malttanut odottaa videoiden julkaisemista enää enempää. Viime viikonloppuna istuttelin myös paljon uusia kasveja. Niistä täytyy pian tehdä dokumentaatio sijainneista, jotta vielä keväällä muistan mitä mistäkin on odotettavissa. Nyt sai nämä kulmakukkapenkitkin reippaasti uusia asukkaita kevättä odottamaan 

4 kommenttia:

 1. Kivoja videoita. Mittasuhteet pystyy hahmottamaan videon perusteella paljon paremmin kuin kuvasta. Teillä on tosi siisti ja hoidettu puutarha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat helposti vääristävät tosiaan mittasuhteita riippuen aina mistä kuvakulmasta kuva on otettu. Kiitos! :) Minusta rikkaruohojen nyppiminen on aika rentouttavaa puuhaa enkä ota siitä sellaista stressiä, että kaikki on nypittävä heti kuin näkee uusia rikkiksiä. Aina silloin tällöin nypin kunkin alueen niin pysyy kokonaisuus siistinä.

   Poista
 2. Siis istutusalueita onkin vaikka kuinka monta. Nyt vasta huomaan. Kyllä videokuva auttaa hahmottamaan kokonaisuuden paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on tosiaan hupsahtanut aika paljon. Enemmän kuin alunperin suunnittelin tekeväni. :) Pitkään olin tällaista videojulkaisuakin miettinyt mutta nyt vasta alkaa puutarha olemaan siinä laajuudessa, että päädyin toteuttamaan. :)

   Poista