keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Kesäloman tuloksia puutarhassa

Kesäloma hurahti mökillä ahkeroiden ja blogi sai loman ajan olla hiljainen. Olen iltaihminen ja pisimmillään tuli aherrettua puutarhan parissa otsalampun varassa yömyöhään, joten eipä sitä enää intoa ollut puuhata blogin kimpussa. Myös heinäkuun loppupuolelta jäi jo läpikäytyjä kuvia tämän tauon vuoksi julkaisematta, joten osan niistä julkaisen sitten näin myöhemmin. 

Yhden aherruskohdan vierellä kasvaa kaunis valkoalpi, jonka kukkavanat nuokkuivat kohti puutarha-allasta. Tätä yritin jo edellisvuonna saada puutarhaani mutta talvi tappoi ostamani taimet mutta nyt uusien taimien myötä pääsin nauttimaan kukinnasta. Toivottavasti selviäisi jatkossa talvien yli. 
Valkoalpien vierellä sijaitsee siis rakopuuliiterimme eli se sai värin pintaan lomani aikana. Ensimmäisellä maalauskierroksella oli onneksi siskoni auttamassa, sillä tämä oli aika ärsyttävä maalata; rakojen vuoksi hirret täytyi käsitellä kummaltakin puolelta ja mahdollisimman pian, jottei jää työsaumaa. Viime viikonloppuna maalasin vielä yli jääneellä maalilla liiterin lattian ja nyt se on täysin valmis (näissä kuvissa lattia on kylläkin vielä käsittelemättä, jos tarkkaan katsoo). Ei muuta kuin polttopuita tilaamaan. 


Liiterin kanssa samassa kuvassa näkyy myös toista aherrusta eli pikkualtaalta istutusalue on jatkunut pidemmälle; rikkakasvit ovat saaneet poistua mullan tieltä. Tämänkin parissa siskoni oli auttamassa ensimmäisellä lomaviikollani. Työskentelykuvia vasta myöhemmin, vaikka lopputulos tässä jo esittäytyy.  


Liiterin värikylvyn lisäksi vierellä oleva istutusalue on vehreytynyt upean paljon. Ja siellä ne valkoalpitkin näkyvät nuokkumassa. 

Ystävältäni saadut vuorenkilvet ovat kotiutuneet hyvin ja hopeatäpläpeippi valtaa alaa. Alla oleva kuva on otettu heinäkuussa (9.7.2016) eli melko lyhyen ajan sisällä muutosta tapahtunut paljon. 


Nytpä muuten olen ostanut hopeatäpläpeippiä valkokukkaisenakin

Valkoalpin taakse olen istuttanut tähkäkimikkiä (kuva 9.7.16)

(kuva 9.7.16)

Vertailukuva 17.7.16 kuvattuna

Ja tältä näyttää nyt. Kyllä oma silmä lepää ja hyvin on vehreytynyt myös etualalla oleva kukkapenkki.

Heinäkuulta jäi julkaisematta vielä viimeiset kuvat ripsialpista ja ihanasta akileijasta, joten julkaisen ne vielä nyt vaikka kukat ovat tältä erää enää muisto vain. Ripsialpin lehdistö on muuten aika vihreä jo eli ilmeisesti taustalla kasvava hopeamaruna varjostaa liikaa. Tuo hopeamaruna saa muutenkin kyllä lähtöpassit, koska ei pystynytkään pystyssä vesisateilla ja minä en kukkapenkissä tuollaista tuettavaa aio pitää. 

Ripsialpi; kukinta kesti erittäin pitkäänKasvuvertailukuvaa myös toisesta etupihan kukkapenkistä ja lisäksi vanhoja kukkakuvia. Ja näkyy taustalla muitakin muutoksia mutta niidenkin tarina myöhemmin lisäkuvien kera. 

17.7.16

27.8.16

Kellopeippi

Kaunopunahattu kukinnan alkuvaiheessa

Kaunopunahattu

Kukinta loppusuoralla

Syysleimut aloittivat kukinnan erittäin aikasin eli jo heinäkuun puolella. Mutta onneksi edelleen on hieman kukintaa jäljellä. Tässä sekaisin kuvia sekä heinäkuulta että elo-syyskuulta.
Samassa kukkapenkissä kasvaa hiekkamaruna, joka ei oikein näytä sopivan kukkapenkkiin. Kasvi pursuaa pahasti yli kukkapenkin reunoista eikä tätä oikein pysty siististi leikkelemään. Siispä siirrän sen johonkin muualle, jossa saa vapaammin levittäytyä. Kovasti tykkään tästä kyllä. 


Onhan tässä muutosta tapahtunut kauempaakin katsottuna: 


8 kommenttia:

 1. Teillä on niin kaunista! Kiva on tuo liiterin edusta. Niin kaunista kukintaa. - Mukavaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Kyllä tässä alkaa pikkuhiljaa olemaan ihan tyytyväinen näkemäänsä, vaikka vielä projekteja riittää. Onneksi syksyllä ehtii vielä viikonloppuisin puuhastelemaan. :) Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 2. Nuo vertailukuvat ovat tosi mainiot - muutoksen näkee selkeästi. Sinulla on tosi kiinnostavia kasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vertailukuvat tuntuvat palkitsevilta kun muistikuvat muutoksista tuntuvat sokaistuvan pikkuhiljaa. :) Kiitos, on muuten tulossa Viherpeukaloilta lisää uusia kasveja paljasta multatilaa kaunistamaan.

   Poista
 3. Kivasti on tapahtunut muutosta kesän aikana! Suloiset kaunopunahatut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja onneksi tässä ei ole vielä kaikki muutokset. :)

   Poista
 4. Muutosta on tosiaan tapahtunut runsaasti. Sen näkee vertailukuvista ja mitä muistan kuvia viime kesältä. Valkoalpi onkin todella kaunis notkuvine kukintoineen. Mahtaako se olla yhtä kiivas leviämään, kuin tarha-alpi? Myös ripsialpi on uusi tuttavuus ja hieno sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin varmaan talvella muistella laajemmin ja laittaa peräkanaa viimekesäsistä kuvista lähtien. :) Valkoalpista odotan tai toivon aika runsasta leviämistä mutta saa nähdä miten käy. Tarha-alpista itselläni on sitä kirjolehtistä versiota ja se ei ole juurikaan levinnyt toisin kuin vanhempieni pihassa lapsena istuttamani tavallinen tarha-alpi. Ripsialpista toivon, että ensi kesänä saisi jälleen tuon tumman lehdistön takaisin, koska juuri tuollaisena tummalehtisenä on superkaunis keltaisine kukkineen. :)

   Poista