torstai 4. syyskuuta 2014

Harmaita hiuksia maksaruohosta

Ostamani luumun sävyinen maksaruoho on äärettömän ihana mutta on jo kolmisen viikkoa aiheuttanut minulle hieman "harmaita hiuksia". Vielä hetki sitten maksaruoho näytti tältä:


Mutta jostain syystä erityisesti tämä yksittäisesti istutettu maksaruoho on alkanut "kuolettamaan varsiaan" eli varsi ihan kuin mätänee keskivaiheilta ja yläosa kaatuu maahan. Lopputuloksena näkyy tällaisia töröttäviä varsia:


Toisaalta varsien "kuoltua" tilalle on kasvanut hiljalleen uusia vihertäviä varsia kuten alla olevasta kuvasta taas näkyy. Varret ovat kasvaneet sille puolelle maksaruohoa, josta ensimmäisenä nuupahti pois varret. Alkuperäiseen istutettuun taimeen kuuluvat oikeastaan nuo varret, jotka tällä hetkellä kukkivat. 


Varsien nuupahtamisen aikaan yläosat ovat vielä erittäin elinvoimaisen näköiset, joten olen siirrellyt niitä hätävarapaikkoihin siinä toivossa, että ainakin jossain päin saisin tämän kauniin maksaruohon säilymään. Toivottavasti hätävarapaikoille siirretyt juurtuvat ja lähtevät kasvamaan. Pariskuntana istutetut ovat pärjänneet paremmin mutta sieltäkin on joitain varsia nuupahtanut. Uutta kasvua näkyy runsaasti vaikka vanhoja varsia ei niin paljon olekaan nuupahtanut.


Toivottavasti tämä on vain se tapa miten kyseinen maksaruoho elää ja voi hyvin, sillä eihän tällaisia pieniä rubiineja sisältävästä maksaruohosta haluaisi millään luopua. 

(tämä todennäköisesti on Sedum telephium 'Purple Emperor')

Voikohan tällaisen korkean maksaruohon juurelle laittaa kasvamaan jotakin matalaa vai tukahduttaisiko matala tämän korkean ajan myötä? 

4 kommenttia:

 1. Voihan olla, että tuo uusiutuminen kukinnan jälkeen kuuluu kukan luonteeseen! Kaunis on kuitenkin, eli sääli, ellei sitä saa säilymään hengissä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, sillä haluaisin levittää tätä useampaan paikkaan puutarhassa. :)

   Poista
 2. Kaunis maksaruoho. En olisi tuosta nuupahtamisesta huolissani. Ehkä se kuivahti tms. ja mököttää sen vuoksi. Kun tekee uusia versoja viereen, ei pitäisi olla hätää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustavasta/huojentavasta kommentista. :) Kylläpä olisi ihanaa, jos sekä nämä isot että nuo siirtämäni "pelastuspätkät" säilyisivät; voisin jo ensi vuonna siirrellä tätä uusiin istutuksiin. Ajattelin, että jokin vaalea kasvi näiden ympärillä toisi tuon sävyn vielä paremmin esille.

   Tässä toisessa paremmin kestäneessä on isot kivet ja kanto ympärillä tuomassa enemmän tuulensuojaa. Voikohan semmoinen vaikuttaa?

   Poista